EUR: 326,00 Ft
CHF: 294,36 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Külföld

A veszélyeztetett világörökségek listájára került Bécs történelmi városközpontja

A veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé sorolta át Bécs történelmi városközpontját az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) jelenleg Krakkóban ülésező világörökségi bizottsága, amely a honlapján számolt be döntéséről.

Döntésében a testület sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Vienna Ice-Skating Club-Intercontinental Hotel projekt nem tesz eleget maradéktalanul a bizottság korábbi kikötéseinek, elsősorban az új épületek magasságára vonatkozóan. A bizottság szerint az osztrák főváros szívében zajló beruházások negatív hatással lesznek a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékére.


Bécs történelmi városközpontjában egymást érik a barokk építészetet dicsérő épületek és kertek. A terület 2001-ben került fel a világörökségi helyszínek közé.

A veszélyeztetett világörökségek listáját azért hozták létre, hogy tájékoztassák a nemzetközi közösséget azokról a tényezőkről, amelyek fenyegetést jelentenek az egyes világörökségi helyszíneknek kiemelkedő egyetemes értéket biztosító sajátosságokra. Az átsorolás célja továbbá, hogy a fenyegetések elhárítására és a kialakult helyzet orvoslására késztesse az érintett területeket.

A legjellemzőbb fenyegetések közé tartoznak a fegyveres konfliktusok, a természeti katasztrófák, a nem betervezett városi fejlesztések, az orvvadászat és a légszennyezés.

A július 12-ig tartó krakkói tanácskozásán hét természeti, 27 kulturális és egy vegyes helyszín nevezését vizsgálja meg az UNESCO világörökségi bizottsága, emellett áttekinti a veszélyeztetett 55 világörökségi helyszín állapotát.

Kapcsolódó Cikkek