EUR: 353,11 Ft
CHF: 332,42 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Belföld

Adomány a jövőnek – 400 ezer euró értékű orvosi műszert kaptak ukrán kórházak

400 ezer euró (120 millió forint) sok pénz (nyilván nem mindenkinek, de azokat most felejtsük el). Még akkor is, ha nem cashben, hanem tárgyiasítva érkezik.

Adomány a határon. Fotó: Csúri Ákos/blogstar.hu

Mondjuk dr. Szabad Ferenc kárpátaljai születésű bajor orvosprofesszornak Bad Neustadtból, Thomas Habermann CSU-képviselőnek, Jochen Bocklet és Dominik Rost klinikai vezetőknek meg dr. Grezsa István kormánybiztosnak köszönhetően életmentő orvosi műszerek formájában. És ez is milyen kacifántos! Hiába a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesülete az adományozott, nem lehet csak úgy, direktbe eljuttatni az adományt, kell a közvetítő. A magyar kormány biztosa. Aki aztán a szállítmányozással a Johannita Segítő Szolgálatot bízta meg. A szállítmány nagy értékű sebészeti eszközöket (mellkas, szívsebészet) tartalmaz, valamint kórházi ágyakat, gurulós járókereteket, kerekesszékeket.


Egy háború sújtotta országba. A német kórházakból összegyűjtött, eredeti áron kétmillió eurót meghaladó összértékű egészségügyi felszerelésből és orvosi eszközökből álló, kamionnyi segélyszállítmány létkérdés magyarnak és ukránnak egyaránt.

Ahogy Grezsa kormánybiztos az átadáskor nem győzte elmondani: „a lakosság nemzetiségi arányának megfelelően legfeljebb 12 százalékban segítjük nemzettársainkat, a 150 ezres kárpátaljai magyarságot, a most átadott felszerelés is döntő mértékben az ukrán többséget fogja segíteni”.
Bizony. Ezt nem rejtette véka alá Viktor Mikulin kárpátaljai kormányzóhelyettes sem, aki – bár érintőlegesen természetesen egy félmondatban szólt róla – nem az országot sújtó háborúról és nehézségekről beszélt, hanem arról, hogy rendszeresek a Magyarországról Kárpátaljára érkező egészségügyi támogatások. És még ennél is tovább ment. A láthatóan meghatódott ukrán politikus kerek perec kijelentette: „a Magyarországtól eddig kapott egészségügyi szállítmányok életeket mentettek Kárpátalján. Most nagyobb szükségünk van a segítségre, mint korábban bármikor, s a magyar kormány, a magyar nép nagyon sokat segít nekünk ezekben a nehéz időkben”.


Merthogy megyeszerte 13 kórházba juttatnak a már vámkezelt segélyrakományból, amelynek legnagyobb része az Ungváron működő megyei egészségügyi intézményekbe, közte a kardiológiai központba, megyei klinikai kórházba, onkológiai központba, tüdőkórházba, valamint a munkácsi megyei gyermekkórházba kerül, de részesülnek belőle a többi között a beregszászi, rahói, técsői, nagyszőlősi, volóci járási kórházak is.

Csendes tett ez, de rendkívül fontos. Az együvé tartozás magasztos jelképe – cselekedetben.

Egy kisfiú a kárpátaljai Macsolán. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat jótékonysági gyűjtést indít a külügyi állomány körében. Az akció sikerét segíti Mohai Balázs, az MTI/MTVA fotóriporterének Magyar mindennapok Kárpátalján című fotókiállítása, amely június 26-án nyílt a minisztériumban.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Mert ez az adomány nem csak a jelennek szól. Sokkalta inkább a jövőnek. Hogy kárpátaljai magyar és ukrán gyerekek korszerű körülmények között kaphassanak egészségügyi ellátást. Ezáltal élet- és versenyképesebbek lehessenek. Mert rájuk Kárpátalján és Magyarországon szükség lesz az elkövetkezendő évtizedekben.

Nekem erről is szólt ez a gesztus.

Kapcsolódó Cikkek