EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Extra Pécs

Agyat is boncolhatnak a pécsi konferencián

Nobel-díjas professzorok érkeznek Pécsre, akikkel szóba is elegyedhetünk. 

Olyan konferenciát tartanak szeptemberben Pécsett, amilyenre Magyarországon még nem volt példa. Ennek egyik része lesz az, hogy a regisztrált résztvevők agyat boncolhatnak vagy akár egy asztalhoz ülhetnek egy Nobel-díjassal.

Óriási az érdeklődés arra a konferenciára, amelyet kétévente rendeznek meg szerte a kontinensen, most  pedig Pécsre esett a választás. A FENS Regional Meeting, vagyis az Európai Idegtudományi Társaságok Regionális Találkozója a magas színvonalú kutatói és tudományos munka miatt jött Pécsre.

A konferencia a Pécsi Tudományegyetem 650 éves jubileumi ünnepségsorozatának része.

– Május közepéig hétszáznál is többen jelezték részvételi szándékukat, 40 országból, Európán kívül például Japánból, Chiléből és Ausztráliából is – mondta dr. Reglődi Dóra, a Magyar Idegtudományi Társaság elnöke, aki a konferencia tudományos bizottságának is elnöke.


Agyboncolásra is lesz lehetőség Fotó: www.pte.hu

A hivatalos program nyitásaként Thomas Südhof Nobel-díjas professzor tart plenáris előadást, és a konferencián részt vesz Wolfram Schultz is, aki idén elnyerte a legfontosabb szakmai díjat, a Brain Prize-t. Sőt az esemény „hazahozza” a jelenleg külföldön élő és oktató, de karrierjüket a PTE-n kezdő professzorokat is. Köztük van Losonczy Attila, aki jelenleg New Yorkban él és tanít.

– A rendezvény része a Touch the Brain Activity, ami tulajdonképpen agyboncolást takar. Ez azért érdekes, mert sok kutató elméleti munkát végez, emberi agyat még nem is fogott a kezében. Most ezt is megtehetik – folytatta a professzor.

A világhírű agykutatók mellett lesznek nyitott programok, amelyekre várják az általános és középiskolásokat is. Az egyetemista hallgatók pedig Nobel- és Brain Prize-díjasoknak tehetnek fel kérdéseket, amelyeket helyben meg is válaszolnak nekik a világ legelismertebb professzorai.

Kapcsolódó Cikkek