EUR: 325,42 Ft
CHF: 293,38 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Akár Chicagót is elérheti a pénteken tesztelt észak-koreai rakétatípus

Jóval nagyobb lehet a hatótávolsága a korábbinál annak az interkontinentális ballisztikus rakétatípusnak, amelyet Észak-Korea pénteken tesztelt: akár Chicagót is fenyegetheti – állítják amerikai szakértők.

David Wright fizikus becslése szerint, ha a jelentésekben szereplő adatok helyesek a rakéta által elért maximális magasságról és repülési idejéről, akkor indítási helyétől számítva elméletileg 10 ezer 400 kilométerre lévő célpontra is lecsaphat. Hatótávolságába így belefér Los Angeles, Denver vagy Chicago egyaránt, attól függően például, hogy mekkora tömegű és méretű robbanótöltettel szerelik fel – véli a fizikus.


Észak-Korea immár másodszor bocsájtott fel sikeresen interkontinentális ballisztikus rakétát. Az első tesztet alig pár hete, július 4-én hajtotta végre. Az a rakéta 40 percet repült és – csupán az Egyesült Államokat tekintve – jobbára Alaszkát érhette volna el. A pénteken fellőtt öt perccel hosszabb ideig hasította a levegőt, majd – akárcsak az első – a Japán-tengerbe csapódott. A megtett távolság rövid voltának oka, hogy – japán közlés szerint – a rakétát nagyon meredek szögben lőtték ki fel az észak-koreaiak.

Donald Trump amerikai elnök a rakétatesztről értesülve pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államok megtesz minden szükséges lépést területének biztonsága és Észak-Koreához közeli szövetségeseinek védelmében.


Észak-Korea Washingtonnak címzett szigorú figyelmeztetésnek szánta rakétakísérletét

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint a rakétát úgy bocsájtották fel, hogy az a lehető legmagasabbra repüljön. Phenjan adatai alapján 3724,9 kilométerre sikerült feljutnia, 47 perc 12 másodpercen át repült, és 998 kilométeres távot tett meg.

Az adatok igen közel állnak a japán, dél-koreai és amerikai becslésekben szereplőkhöz.

A kísérletet Kim Dzsong Un, a kommunista diktatúra vezetője rendelte el, és személyesen felügyelte a tesztet. Un közölte: országának fegyverprogramja “felbecsülhetetlen értékű”, és nem lehet attól eltántorítani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pénzt lopott a szökőkútból

  Pénzt lopott a szökőkútból

  Egy holland turistát, aki érméket halászott ki a Piazza Navona egyik szökőkútjából, 550 euróra (180 ezer forint) büntettek meg a római hatóságok.

 • Migránsok tombolnak Európában

  Migránsok tombolnak Európában

  Továbbra sem lehet sikeres integrációról beszélni a Nyugat-Európában élő migránsokkal kapcsolatban. Rongálás, épületfoglalás és gyilkosság is szerepel a bevándorlók bűnlajstromán, de a német külügyminiszter továbbra is szétosztaná őket Európában.

 • Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter szerint szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához, akár a Brexit határidejének meghosszabbításával – közölték uniós források hétfőn Brüsszelben.