EUR: 353,14 Ft
CHF: 332,34 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Extra Érd

Akár ötmillió forint is lehet a bírság

Június 30-án lejárt a parlagfű-mentesítési türelmi idő: ez volt a legvégső időpont, ameddig meg kellett akadályozni a parlagfű virágbimbója kialakulását. A hatóságok ezt követően kötelesek hatósági eljárást kezdeményezni azon földhasználókkal, illetve tulajdonosokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, közérdekű védekezést kell elrendelni. A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtását, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapítását belterületen a jegyző, külterületen, Pest megye és Budapest területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala rendeli el.


fotó:Pelsőczy

A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen egyaránt 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjed.

Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással lehet elérni, kevés eleget tenni a jogszabályi kötelezettségnek: arra is figyelemmel kell lenni, hogy nem elegendő, ha június 30. napjáig valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, hanem azt tiszta, parlagfűmentes állapotban meg is kell őrizni – olvasható a Járási Hivatal tájékoztatójában.

Kapcsolódó Cikkek

 • A brit király eltűntnek hitt levele: Olyan, mintha kialudt volna egy fény a családunkból

  A brit király eltűntnek hitt levele: Olyan, mintha kialudt volna egy fény a családunkból

  Szinte mindenki ismeri VI. György brit király történetét (már csak a 4 Oscar-díjas A király beszéde című nagysikerű filmből is, Colin Firth remekbe szabott alakításával), aki annak köszönhetően lett uralkodó, hogy bátyja, VIII. Eduárd a trón helyett inkább a szerelmet választotta. Györgynek pedig nem csupán a monarchia megtépázott hírnevét kellett rendbe hoznia, de a II.

 • Fordulat! Itt tér vissza Joshi Bharat

  Fordulat! Itt tér vissza Joshi Bharat

  Joshi Bharat vezetésével új, saját gyártású műsort indít a LifeTV. Július 20-tól minden hétköznap 17:00-kor kerül képernyőre az Őszintén!

 • Szigorítani kellett az állatmenhelynek a vírus miatt

  Szigorítani kellett az állatmenhelynek a vírus miatt

  A járvány idején is rengeteg kutyus került menhelyre, de sok négylábú talált gazdira is. A Rex Állatszigeten is pörgött az örökbefogadás a karantén alatt, de a szabályokon szigorítani kellett, ugyanis volt olyan, aki csak azért akart állatot tartani, hogyha Magyarországon is bevezetik a kijárási tilalmat, legyen indoka kimozdulni.