EUR: 325,32 Ft
CHF: 295,20 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Extra Érd

Akár ötmillió forint is lehet a bírság

Június 30-án lejárt a parlagfű-mentesítési türelmi idő: ez volt a legvégső időpont, ameddig meg kellett akadályozni a parlagfű virágbimbója kialakulását. A hatóságok ezt követően kötelesek hatósági eljárást kezdeményezni azon földhasználókkal, illetve tulajdonosokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, közérdekű védekezést kell elrendelni. A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtását, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapítását belterületen a jegyző, külterületen, Pest megye és Budapest területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala rendeli el.


fotó:Pelsőczy

A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen egyaránt 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjed.

Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással lehet elérni, kevés eleget tenni a jogszabályi kötelezettségnek: arra is figyelemmel kell lenni, hogy nem elegendő, ha június 30. napjáig valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, hanem azt tiszta, parlagfűmentes állapotban meg is kell őrizni – olvasható a Járási Hivatal tájékoztatójában.

Kapcsolódó Cikkek