EUR: 323,95 Ft
CHF: 287,88 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Szeged

Állati kikapcsolódás a Szegedi Vadasparkban

Szinte nincs olyan hét, hogy ne hallanánk a Szegedi Vadaspark történéseiről: új állatok születéséről és érkezéséről, látványos programok szervezéséről. Legnagyobb vállalkozásuk most az elefántház kialakítása, mely gőzerővel zajlik.

A 2017-es év nem elsősorban az új fajok érkezéséről szól, de ez nem jelenti azt, hogy nincs változás az állományunkban. Nemrég kerültek hozzánk például az úgynevezett szakállas majmok, melyek megjelenésükkel és élénk viselkedésükkel nagy feltűnést keltenek – mondta el kérdésünkre Endrédi Lajos, a gyűjteményi részleg vezetője.


Az ország egyik legfiatalabb, egyben legmodernebb állatkertjében a szaporításra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ezt bizonyítja, hogy a közelmúltban egy észak-kínai párducnőstényt szállítottak Szegedre. Beszámoltak krokodilbébik és mormoták születéséről, tarvarjúfiókák kikeléséről és a csupaszpofájú tamarinok csapatának bővüléséről is.

A barnamedvék vacsorája az egyik kedvelt látványosság

A vadasparkban jelenleg 1200-1300 állat tekinthető meg

A vadaspark jelenlegi és egyben az eddigi legnagyobb beruházása az elefántház kialakítása, ami öt ázsiai elefánt elhelyezésére lesz alkalmas. A projekt során 1443 négyzetméteres alapterületű ház épül, melyhez a hazánkban a legnagyobbnak számító, hétezer négyzetméteres kifutó társul. A 480 millió forintos uniós forrásból kialakítandó létesítmény a tervek szerint 2018 tavaszára készül el.


Rejtélyek

A Szegedi Vadaspark következő vendége a Kiskunsági Nemzeti Park lesz. Július 30-án, vasárnap 10 és 16 óra között rejtélyes állatokkal, interaktív programokkal, ügyességi játékokkal, kirakókkal, puzzle-vel, feladatlapokkal várják a látogatókat.

Mindemellett a szórakozásra is jut idő. A nyári időszakban többek között minden hónapban tartanak éjszakai programokat, melyek során egyéb látványosságok mellett a rozsomákok látványetetését, a borjúfókák esti tornáját, a barnamedvék vacsoráját vagy éppen az oroszlánok műbivallyal való találkozását csodálhatják meg a látogatók. Minden hétvégén meglepetésvendéget fogad a vadaspark, legutóbb a Körös-Maros Nemzeti Park interaktív bemutatkozó tevékenységeibe is bekapcsolódhattak a látogatók.

Ez az érdeklődés talán éppen a szurikátáknak szól, a látogatók ugyanis őket kedvelik leginkább

Endrédi Lajostól megtudtuk, a Szegedi Vadasparkban jelenleg 200 faj és 1200-1300 állat tekinthető meg. A felmérések szerint még mindig a szurikátákra a legkíváncsibbak a vendégek, de a zsiráfok, a nagymacskák, a majmok és a fókák is sokakat vonzanak. Sőt, meglepő módon a csupasz turkálók is felkeltik a figyelmet a maguk furcsaságával. Az állatkertet éves szinten 175195 ezren keresik fel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.