EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Szeged

Állati kikapcsolódás a Szegedi Vadasparkban

Szinte nincs olyan hét, hogy ne hallanánk a Szegedi Vadaspark történéseiről: új állatok születéséről és érkezéséről, látványos programok szervezéséről. Legnagyobb vállalkozásuk most az elefántház kialakítása, mely gőzerővel zajlik.

A 2017-es év nem elsősorban az új fajok érkezéséről szól, de ez nem jelenti azt, hogy nincs változás az állományunkban. Nemrég kerültek hozzánk például az úgynevezett szakállas majmok, melyek megjelenésükkel és élénk viselkedésükkel nagy feltűnést keltenek – mondta el kérdésünkre Endrédi Lajos, a gyűjteményi részleg vezetője.


Az ország egyik legfiatalabb, egyben legmodernebb állatkertjében a szaporításra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ezt bizonyítja, hogy a közelmúltban egy észak-kínai párducnőstényt szállítottak Szegedre. Beszámoltak krokodilbébik és mormoták születéséről, tarvarjúfiókák kikeléséről és a csupaszpofájú tamarinok csapatának bővüléséről is.

A barnamedvék vacsorája az egyik kedvelt látványosság

A vadasparkban jelenleg 1200-1300 állat tekinthető meg

A vadaspark jelenlegi és egyben az eddigi legnagyobb beruházása az elefántház kialakítása, ami öt ázsiai elefánt elhelyezésére lesz alkalmas. A projekt során 1443 négyzetméteres alapterületű ház épül, melyhez a hazánkban a legnagyobbnak számító, hétezer négyzetméteres kifutó társul. A 480 millió forintos uniós forrásból kialakítandó létesítmény a tervek szerint 2018 tavaszára készül el.


Rejtélyek

A Szegedi Vadaspark következő vendége a Kiskunsági Nemzeti Park lesz. Július 30-án, vasárnap 10 és 16 óra között rejtélyes állatokkal, interaktív programokkal, ügyességi játékokkal, kirakókkal, puzzle-vel, feladatlapokkal várják a látogatókat.

Mindemellett a szórakozásra is jut idő. A nyári időszakban többek között minden hónapban tartanak éjszakai programokat, melyek során egyéb látványosságok mellett a rozsomákok látványetetését, a borjúfókák esti tornáját, a barnamedvék vacsoráját vagy éppen az oroszlánok műbivallyal való találkozását csodálhatják meg a látogatók. Minden hétvégén meglepetésvendéget fogad a vadaspark, legutóbb a Körös-Maros Nemzeti Park interaktív bemutatkozó tevékenységeibe is bekapcsolódhattak a látogatók.

Ez az érdeklődés talán éppen a szurikátáknak szól, a látogatók ugyanis őket kedvelik leginkább

Endrédi Lajostól megtudtuk, a Szegedi Vadasparkban jelenleg 200 faj és 1200-1300 állat tekinthető meg. A felmérések szerint még mindig a szurikátákra a legkíváncsibbak a vendégek, de a zsiráfok, a nagymacskák, a majmok és a fókák is sokakat vonzanak. Sőt, meglepő módon a csupasz turkálók is felkeltik a figyelmet a maguk furcsaságával. Az állatkertet éves szinten 175195 ezren keresik fel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.