EUR: 336,70 Ft
CHF: 314,24 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb Eger

Állattetemektől és ürüléktől bűzlik a Tisza vize

Az elmúlt hetekben kapott szárnyra a hír, hogy a Tiszán rothadó állattetemek és ürülék úszik – szeméttel vegyítve – a Szamosból a vetési húsfeldolgozó „jóvoltából”, de elér egészen a Dunáig is. A parton elviselhetetlen a bűz terjengése és a fekália látványa.

Ilyés Gyula, Vetés település polgármestere úgy nyilatkozott több sajtóorgánumban: „A Szamos vize kimegy innen tőlünk, de mi a községben nem érezzük, nem látjuk. A község messze van a Szamostól, oda csak egy-két ember megy pecázni néhanapján. Nem folyik el az én orrom alatt, hogy lássam és zavarjon, ezért nem is követjük mi a vízminőséget, nem a mi feladatunk.” (Átlátszó Erdély)


A polgármester a húsüzem álláspontjáról is tájékoztatta a témában érdekelt országgyűlési képviselőket, akik több civil szervezettel felemelték szavukat a szennyezés ellen. Ennek lényege az volt, hogy „a cég vezetésének álláspontja az, hogy az ő papírjaik rendben vannak, nekik a román hatóságokkal van dolguk, egy magyarországi civil szervezettel nincs mit tárgyalniuk”.

A kiskörei víztározó

A jó érzésű emberek persze vált vetve küzdenek a Tiszán időről időre végigvonuló szennyezések ellen. A közelmúltban Tiszalökön megrendezett PET Kupán a résztvevők célja az volt, hogy minél több szennyező palackot eltávolítsanak a vízből. De február óta Kiskörén is több ízben végeztek hulladékszedést a tározó előtti szakaszokon és a tározóban is.


Összehordta a szemetet a víz

Mégis megdöbbentő, hogy évről évre egyre durvább állapotok uralkodnak hazánk egyik gyöngyszemén, ahol az egyik pillanatban a gyönyörű tiszavirágzásról olvashatunk, majd pedig gigászi szennyezésről. Miközben klímaegyezményeket írunk alá, milliárdokat költünk kötelező jellegű és érvényű környezetvédelmi uniós jogszabályok betartására és betartatására, a szomszéd utcában mégis folyik a „gané”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.