EUR: 326,36 Ft
CHF: 294,57 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Külföld

Anarchisták törtek be a görög parlamentbe

A Rubicon nevű görög anarchista szervezet mintegy 30 tagja tört be szerdán a görög parlament területére, ahol két, nemrég bebörtönzött görög fiatal szabadon engedéséért tüntetett.

A tüntetők csoportja betört az épület oszlopcsarnokába, ahol a görög parlament éppen plenáris ülés tartott, majd “Szabadságot Iriannának!” feliratú röplapokat kezdett el a levegőbe dobálni.


Az anarchistákat kivezették, majd a rendőrség őrizetbe vette őket. Később Nikosz Vucisz, a parlament elnökének kérésére végül szabadon engedték a tiltakozókat.

A tüntetők a nemrég bebörtönzött két görög fiatal, a médiában csak a keresztnevükön szólított Irianna és Periklész szabadon engedése mellett tiltakoztak. Mindkét fiatalt egy baloldali terrorszervezet tevékenységében való részvétel vádja miatt ítélték több éves börtönbüntetésre korábban. Az ítéletet később Sztavrosz Kontonisz igazságügyi miniszter “kellemetlen meglepetésnek”, Dimitrisz Canakopulosz, a görög kormány szóvivője pedig “a görög igazságszolgáltatás fekete lapjának” nevezte.

Irianna és Periklész ügye komoly tüntetéshullámot váltott ki a mediterrán országban. Múlt kedden például mintegy 200 maszkos anarchista egy – szintén Irianna szabadon engedését követelő – felvonulást követően szinte az összes üzlet kirakatát betörte Athén belvárosának legnépszerűbb bevásárló utcájában. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a két fiatal ügyében eljáró bíróság hétfőn arról döntött: elutasítja a nő szabadlábra helyezési kérelmét.

Görögországban az ellenzék azzal vádolja Alekszisz Ciprasz baloldali miniszterelnök kormányát, hogy szemet huny az anarchisták tevékenysége fölött, és nem tesz eleget annak érdekében, hogy megakadályozza az anarchista erőszakcselekményeket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Könnyű nyilatkozatokat, hangzatos deklarációkat tenni, de Ursula von der Leyen kilenc szavazatos többséggel európai bizottsági elnökké történt megválasztása azt mutatja: az Európai Parlamentben (EP) a jobboldal megszavazta, a baloldal pedig többségében az új bizottsági elnök megválasztása ellen szavazott – közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

  • Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Új üzleti lehetőségek nyílhatnak, ugyanis beindulhat az úgynevezett ciszlunáris gazdaság, vagyis a Hold és a Föld közötti térségben zajló kereskedelem – közölte a Puli Space magyar űrprojekt vezetője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.