2019. július 22., hétfő
Magdolna

Belföld

Áttörés sürget Orbán az egyiptomi kapcsolatokban

Egyiptom stabilitása nélkül sem Észak-Afrika, sem a világ nem lehet stabil – idézte fel Orbán Viktor miniszterelnök Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök 2015-ben elhangzott szavait abból az alkalomból, hogy újfent vendégül látta az észak-afrikai ország első emberét, és mindketten szóltak a Magyar Nemzeti Kereskedőház által megrendezett Magyar–Egyiptomi Üzleti Fórumon hétfő este.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: egyiptomi kollégája szavai sosem voltak aktuálisabbak, mint manapság, ezért Magyarországnak különösen érdeke, hogy lehetőségeihez mérten segítse esz-Szíszi elnök stabilizációs programját.


– Már a harmadik üzleti fórumunkat tartjuk, és (…) eddig komoly, nagy áttörést a két ország gazdasági kapcsolatában nem sikerült elérnünk – ösztönözte az összegyűlt kereskedőket a kormányfő. Rámutatott: a két ország között politikai bizalmi kapcsolat alakult ki, vagyis „jó kiindulópontunk van egy komoly, nagy gazdasági áttörés eléréséhez”.

Jelentős eredmények azonban eddig is voltak. A miniszterelnök megemlítette: a következő tanévre ötszörös az egyiptomi diákok túljelentkezése a magyar állam által fizetett száz egyetemi ösztöndíjas helyre, ezért az ösztöndíjak számának emelését ígérte.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek