EUR: 323,01 Ft
CHF: 279,51 Ft
2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Szolnok

Átvettük a vezetést az amerikaiaktól

Ezekben a hetekben még a szokásosnál is több katonát szállásolnak el Szolnokon, hiszen a városban zajlik a Black Swan 2017 elnevezésű nemzetközi gyakorlat. Ezen nemcsak a magyar, hanem az amerikai hadsereg is felvonultatja arzenálját.

Amerikai Sikorsky UH-60 Black Hawk típusú katonai helikopterek is részt vettek a gyakorlaton
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ennek során a magyar fél elsőként vezeti azt a többnemzeti különleges műveleti komponensparancsnokságot, amelynek alárendeltségében magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföldi, a haditengerészeti és a légierő bevonásával. A komponensparancsnokság a gyakorlat után a V4, az Európai Unió és a NATO érdekében egyaránt alkalmazható regionális vezetési elemmé válik.


A Magyar Honvédségből döntően az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred katonái vesznek részt a gyakorlaton.

A sajtónyilvános nap alkalmából Áder János köztársasági elnök kiemelte: Magyarország, illetve a magyar gazdaság kellően erős a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési reform végrehajtásához, ami növeli a magyar emberek biztonságérzetét.


Simicskó István honvédelmi miniszter az eseményen elmondta: elismerést vált ki a szövetségesek részéről is, hogy az elmúlt időszakban jelentős mértékben erősödött a magyar haderő különleges műveleti képessége. Hangsúlyozta, hogy először bízták a magyarokra egy többnemzetiségű egység irányítását, azt eddig mindig az amerikaiak vezették.
– A mai, modern hadviselés időszakában a legjobban a különleges műveleti tudással rendelkező katona alkalmazható. A magyar kormány által támogatott Zrínyi 2026 haderőfejlesztési reform egybevág a NATO-kötelezettségek teljesítésével – mondta a miniszter.

Simicskó István szerint az elmúlt másfél évben már történtek lépések a magyar különleges rendeltetésű erők zászlóaljszintről ezredszintre bővítése és modern felszereléssel való megerősítése érdekében. Kiemelte: az úgynevezett taktikai tudást a katonák a kiképzés során magas szinten elsajátították, és a cél az, hogy dandárszintű képességgé növeljék a különleges műveleti erőket.

Benkő Tibor vezérezredes, Simicskó István honvédelmi miniszter, Áder János köztársasági elnök és Szalay Ferenc polgármester is jelen volt
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az amerikai katonák a polgári lakosságnak is megmutatták magukat: július 8-án a Pelikán Szálló parkolóját vették birtokba a magyar és az amerikai bakák, hogy bemutassák, milyen eszközökkel vannak felszerelve. Mindezt tetézte az az ejtőernyős gyakorlat, amelynek során vasárnap hajnalban egy gigászi, C–130 Hercules típusú amerikai teherszállító repülőgépből ugrottak az ejtőernyősök.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.