EUR: 325,42 Ft
CHF: 293,38 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Ausztrália visszatáncolt a menekültek befogadásától

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn azzal vádolta meg Ausztráliát, hogy visszatáncolt attól az egyezségtől, amelynek értelmében közel kétezer menedékkérőt fogadott volna be azok közül, akiket Pápua Új-Guineán, illetve Naurun fenntartott táboraiban szállásolt el, a canberrai kormány szerint azonban ilyen megállapodás soha nem létezett.

Az UNHCR szerint az egyezség értelmében Canberra ígéretet tett arra, hogy befogad olyan menedékkérőket, akik fizikailag és/vagy mentálisan sérültek, és már élnek hozzátartozóik Ausztráliában. Cserében az ENSZ-szervezet közbenjár az Egyesült Államoknál annak a megállapodásnak a végrehajtása érdekében, amelyet Ausztrália tavaly, még az előző washingtoni kormánnyal kötött. Eszerint az Egyesült Államok befogadja azokat a menekülteket, akik a megállapodás megkötésének idején a Pápua Új-Guineán és Naurun fenntartott ausztráliai táborokban tartózkodtak, azaz több mint 1300 embert.


Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa azonban hétfői közleményében tudatta, hogy az ausztrál vezetés végül még az egyezségben foglalt menekültek befogadását is megtagadta. Peter Dutton, az ausztrál bevándorlási és határvédelmi miniszter egyik szóvivője ezzel szemben azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy ilyen megállapodás nem is létezett.

Ausztrália 2012 óta a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén és Nauru szigetországban helyezte el a tengeri úton hozzá érkezett migránsokat menedékkérelmük elbírálásáig, de az ausztrál konzervatívok 2013-as hatalomra kerülésük óta szigorítottak a bevándorlási politikán. A zárt menekültközpontok létrehozását az ENSZ és különböző jogvédő csoportok is bírálták, “embertelennek” nevezve az ott uralkodó életkörülményeket.


Pápua Új-Guinea márciusban bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a felszámolását a Manus szigetén található tábornak, amelyet októberig be is akar zárni.

Ausztrália tavaly, még az amerikai elnökválasztás előtt állapodott meg Washingtonnal arról, hogy az Egyesült Államok befogad több mint 1300 olyan menekültet, aki a megállapodás megkötésének idején Pápua Új-Guineán és Naurun tartózkodott, cserébe Ausztrália közép-amerikai menekülteket fogad be.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pénzt lopott a szökőkútból

  Pénzt lopott a szökőkútból

  Egy holland turistát, aki érméket halászott ki a Piazza Navona egyik szökőkútjából, 550 euróra (180 ezer forint) büntettek meg a római hatóságok.

 • Migránsok tombolnak Európában

  Migránsok tombolnak Európában

  Továbbra sem lehet sikeres integrációról beszélni a Nyugat-Európában élő migránsokkal kapcsolatban. Rongálás, épületfoglalás és gyilkosság is szerepel a bevándorlók bűnlajstromán, de a német külügyminiszter továbbra is szétosztaná őket Európában.

 • Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter szerint szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához, akár a Brexit határidejének meghosszabbításával – közölték uniós források hétfőn Brüsszelben.