EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Külföld

Az amerikai elnök veje tagadja, hogy titkos orosz kapcsolata lett volna

Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója órákkal szenátusi meghallgatása előtt tett írásos nyilatkozatban tagadta hétfőn, hogy titkos információs csatornát tartott volna fenn a washingtoni orosz nagykövettel.

Kushnert a hírszerzési bizottság zárt ajtók mögött hallgatja meg Oroszországhoz fűződő állítólagos bizalmas kapcsolatairól. Trump veje 11 oldalas írásban taglalta egyebek közt azt, hogy csupán négy alkalommal lépett kapcsolatba az oroszokkal a tavalyi amerikai elnökválasztási kampány és az elnöki átadás-átvétel idején, ám egyik esetben sem cselekedett helytelenül. Mint írta: “nincs semmi rejtegetnivalója.”


Nyilatkozatát az AP amerikai hírügynökségnek juttatta el.

Kushner az iratban tagadja, hogy oroszok pénzelnék bármelyik vállalkozását a magánszektorban. Kitér arra, hogy szerinte teljesen feleslegesen vett részt 2016 júniusában azon a találkozón, amelyen állítólag egy orosz-amerikai ügyvéd terhelő információkkal szolgált volna Hillary Clintonról, Trump elnökjelölt riválisáról. Mint írja, eleve elkésett, majd pedig annyira időfecsérlésnek találta az egészet, hogy – szöveges telefonos üzenetben – megkérte asszisztensét, hívja ki a találkozóról.

“Amíg ott voltam, szó sem esett az elnökválasztási kampányról. Nem emlékszem sem arra, hogy hányan voltak ott, sem a nevükre, és nem tudok semmilyen felajánlott vagy elfogadott dokumentumról” – állítja Kushner nyilatkozatában.

Ami az orosz nagykövettel a tavaly decemberi találkozóját illeti, azon – így Trump veje – Szíriáról volt szó, de ő sohasem javasolta, hogy létesüljön titkos információs csatorna közte és a követ között.

Kushner kitért arra is, hogy találkozott Szergej Gorov orosz bankárral, ám megbeszélésükön semmilyen különleges politikai ügy nem került szóba.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ekkor nyit újra a Louvre

    Ekkor nyit újra a Louvre

    Hétfőn nyit újra a párizsi Louvre, amely március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett a tárlatok mintegy hetven százalékán fogad ismét látogatókat.