EUR: 325,80 Ft
CHF: 282,39 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Külföld

Az egykori űrhajósnő lehet Kanada új kormányzója

Julie Payette egykori űrhajóst jelölték Kanada következő főkormányzójának – jelentette be a sajtónak csütörtökön Ottawában Justin Trudeau kormányfő.

Az 53 éves Julie Payette lesz országa 29. főkormányzója. David Lloyd-Johnstont váltja a poszton idén szeptemberben.


A főkormányzó képviseli az államfőt, II. Erzsébet királynőt. A főkormányzót a brit uralkodó nevezi ki a kanadai miniszterelnök ajánlása alapján. Kanadában, amely a brit Nemzetközösség tagja, ő látja el az államfői teendőket és képviseli az országot külföldön, illetve ő a hadsereg főparancsnoka.

Trudeau a jelöltség bejelentésekor méltatta Payette munkáját a Kanadai Űrügynökségnél. Mint mondta az ország második űrhajósnője volt, egyike annak a tíz kanadainak, aki járt a világűrben.

Több mint 25 napot, 611 órát töltött az űrben. 1999 májusában és 2009 júliusában járt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén is. A Kanadai Űrügynökség rangidős űrhajósa volt 2000-től 2007-ig. Számítógépes mérnök, kereskedelmi pilótaengedélye van, atletizál, zongorán és fuvolán játszik, kórusban énekel. Hat nyelven beszél, franciául, angolul, olaszul, spanyolul, németül és oroszul. Kanadai férje tesztpilóta, két gyerekük van.

Julie Payette, aki a negyedik nő lesz a főkormányzói poszton, megköszönte a kormányfőnek és II. Erzsébetnek a jelölést, valamint azt, hogy “lenyűgöző esélyt” kapott, hogy szolgálhassa hazáját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Már megint Magyarország elítélésére készül Brüsszel

  Már megint Magyarország elítélésére készül Brüsszel

  Az Európai Parlament állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottsága hétfőn kora délután szavaz a holland Judith Sargentini nevével fémjelzett, Magyarországról szóló jelentésről, amely többek között az alkotmányos rendszer megcsonkításával és a migránsok jogainak megsértésével vádolja a budapesti kormányt – írja az Origo.

 • Schäuble: Százmillió afrikai befogadásával tönkretennénk Európát

  Schäuble: Százmillió afrikai befogadásával tönkretennénk Európát

  A migrációs válság kezelésében egyfelől emberséges, másfelől viszont megfontolt módon kell cselekedni, százmillió ember Afrikából való befogadásával tönkretennénk Európát – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke hétfőn Varsóban, a Natolinban működő Európa Kollégiumban, ahol Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel együtt fellépett az Európa jövőjéről szóló pódiumbeszélgetésen.

 • Letartóztatták egy mexikói város összes rendőrét

  Letartóztatták egy mexikói város összes rendőrét

  A nyugat-mexikói Ocampo város összes rendőrét őrizetbe vették a szövetségi hatóságok a település egyik polgármesterjelöltjének múlt heti meggyilkolásával összefüggésben – jelentette hétfőn a brit közszolgálati média.

 • Így dolgoznak Soros György hajói

  Így dolgoznak Soros György hajói

  Több kapcsolódási pont van Soros György és azon álcivil szervezetek között, amelyek illegálisan hajózzák be a migránsokat a Földközi-tengeren keresztül Európába. Az érintett „civilek” forrásai nagyrészt a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól érkeznek, de van olyan adományozó, aki korábban a csúfosan megbukott Hillary Clinton kampányát támogatta – írja az Origo.