2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Külföld

Az egykori űrhajósnő lehet Kanada új kormányzója

Julie Payette egykori űrhajóst jelölték Kanada következő főkormányzójának – jelentette be a sajtónak csütörtökön Ottawában Justin Trudeau kormányfő.

Az 53 éves Julie Payette lesz országa 29. főkormányzója. David Lloyd-Johnstont váltja a poszton idén szeptemberben.


A főkormányzó képviseli az államfőt, II. Erzsébet királynőt. A főkormányzót a brit uralkodó nevezi ki a kanadai miniszterelnök ajánlása alapján. Kanadában, amely a brit Nemzetközösség tagja, ő látja el az államfői teendőket és képviseli az országot külföldön, illetve ő a hadsereg főparancsnoka.

Trudeau a jelöltség bejelentésekor méltatta Payette munkáját a Kanadai Űrügynökségnél. Mint mondta az ország második űrhajósnője volt, egyike annak a tíz kanadainak, aki járt a világűrben.

Több mint 25 napot, 611 órát töltött az űrben. 1999 májusában és 2009 júliusában járt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén is. A Kanadai Űrügynökség rangidős űrhajósa volt 2000-től 2007-ig. Számítógépes mérnök, kereskedelmi pilótaengedélye van, atletizál, zongorán és fuvolán játszik, kórusban énekel. Hat nyelven beszél, franciául, angolul, olaszul, spanyolul, németül és oroszul. Kanadai férje tesztpilóta, két gyerekük van.

Julie Payette, aki a negyedik nő lesz a főkormányzói poszton, megköszönte a kormányfőnek és II. Erzsébetnek a jelölést, valamint azt, hogy “lenyűgöző esélyt” kapott, hogy szolgálhassa hazáját.

Kapcsolódó Cikkek