2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Külföld

Az Etna lejtőin tesztelik a jövőbeli űrmissziókhoz szánt roboteszközöket

Az Etna lejtőin teszteli a jövőbeli Hold- és Mars-missziókhoz szánt robottechnológiákat egy nemzetközi kutatócsoport a Német Űrközpont vezetésével.

A szélsőséges környezetek robotokkal történő feltárását célzó ROBEX (Robotic Exploration of Extreme Environments) projektben német, brit, amerikai és olasz szakemberek vesznek részt.


“A cél egy jövőbeli landolás szimulálása a Holdon, vagy a Marson, miközben a kutatók egy sor olyan robotot tesztelnek, amelyek feladata a különböző eszközök szállítása és beszerelése” – mondta Boris Behncke, a cataniai Nemzeti Vulkanológia Intézet munkatársa.

A kutatók reményei szerint az Etna lejtőin tesztelt csaknem egy méter magas, négykerekű robotok a még ma is aktív vulkán mélységének a feltárásában is segítségükre lesznek és hasznos technikai információkkal szolgálnak a szeizmikus mozgásokról. Az Etnán szerzett tapasztalatokat később a jövőbeli Hold- és Mars-misszióknál fogják alkalmazni.


A vulkán Piano del Lago nevű, erősen szeles területén végzett egyik tesztfázis már a végéhez közeledik. A következő lépésben a szakemberek drónok és a talajon mozgó robotok hálózatát hozzák létre a szeizmikus aktivitás megfigyelésére.

Az igazság odaát van

Kapcsolódó Cikkek

  • Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Könnyű nyilatkozatokat, hangzatos deklarációkat tenni, de Ursula von der Leyen kilenc szavazatos többséggel európai bizottsági elnökké történt megválasztása azt mutatja: az Európai Parlamentben (EP) a jobboldal megszavazta, a baloldal pedig többségében az új bizottsági elnök megválasztása ellen szavazott – közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

  • Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Új üzleti lehetőségek nyílhatnak, ugyanis beindulhat az úgynevezett ciszlunáris gazdaság, vagyis a Hold és a Föld közötti térségben zajló kereskedelem – közölte a Puli Space magyar űrprojekt vezetője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.