2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Nagykanizsa

Az Isonzónál jártak

Szlovéniai és olaszországi túrán vettek részt a Batthyány gimnázium diákjai – Katona Noémi igazgatóhelyettes kíséretében – felvidéki, Mura vidéki, délvidéki és kárpátaljai társaikkal, amelynek során felkeresték az első világháborús emlékhelyeket.

A történelmi középiskolás tábort a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szervezte, Ha felmegyek a doberdói nagy hegyre címmel. Lendvai, szabadkai, kárpátaljai, dunaszerdahelyi és nagykanizsai fiatalok keltek útra, hogy szakemberek, történészek, kutatók segítségével megismerjék az I. világháború véres csatáinak fontosabb mozzanatait, hátterét.


A fiatalokra már az első napon nagy bevetés várt, hiszen Zatolminból – helyi szakértő vezetővel – felgyalogoltak a Mrzli-hegyre, ehhez ezerméteres szintkülönbséget kellett legyőzniük. Ott megnézték a lövészárkokat s a 46. gyalogezred Diendorfer kavernáját, vagyis sziklába vájt fedezékét.

– A huszonhét hónapig tartó 12 isonzói csata az első világháború legvéresebb ütközetei közé tartozik, mert a túlerőben lévő olasz támadások visszaverése tízezrek, százezrek életét követelte – fogalmazott a Lokál Extrának Katona Noémi. – Különösen ádáz öldöklés volt a tolmini hídfő körzetében és a közeli Mrzli térségében. A magas hegyeken gyakran megesett, hogy a szemben lévő lövészárkok alig félszáz méterre voltak egymástól. A harcoló egységek sziklába vájt fedezékeket építettek, ahol némi biztonságban érezhették magukat s elláthatták sebesültjeiket.


A Mrzli-hegy északi lejtőjén kialakított kavernában 1917 júliusában a 46. gyalogezred III. zászlóaljának katonái Dombay (eredeti nevén Diendorfer) Miksa Ágoston őrnagy vezetésével sziklakápolnát építettek, és oltárára ezt vésték magyarul és németül: Szűzanyánk Mária, légy néped oltalma! A felszentelt hely az imák és egyházi szertartások helyszíne lett a sziklaüregben – a föld alatt. A katonák, mint azt a szakértők felelevenítették, elsősorban azt kérték Máriától, érjenek véget a mérhetetlen szenvedések és megpróbáltatások.

A BLG csapata a történelmi túrán (Fotó: BLG)

A fiatalok később felkeresték a Jávorca-hegyen lévő Szentlélek-kápolnát, felmentek a doberdói Szent Mihály-hegyre, jártak az osztrák–magyar katonai temetőben s a magyar kápolnánál, Visintinben is.

Az Isonzó folyónál, a mai Szlovénia és Olaszország területén, az úgynevezett olasz fronton az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország, illetve Olaszország egységei csaptak össze. A harcok 1915 júniusában kezdődtek, s egészen 1917 novemberéig tartottak, amikor a Monarchia és Németország csapatai Caporettónál áttörték az olasz frontvonalat, és megindultak Olaszország belseje felé. Az Isonzó menti borzalmak előzménye az volt, hogy Olaszország 1915. május 23-án hadat üzent az Osztrák–Magyar Monarchiának.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.