2020. január 18., szombat
Piroska

Külföld

Az izraeli nagykövetség megírta, mi a baj Sorossal

Levélben tiltakozott a washingtoni izraeli nagykövetség egy, a The New York Timesban megjelent cikk miatt, amelyben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt az antiszemitizmus támogatásával vádolták meg a Soros György ellen tett lépések miatt – írja az Origo.

A lapban olvasható a levél magyar fordítása:


Izrael és Soros György

Az “Izrael háborúja Soros György ellen” címmel megjelent július 18-i cikkükben Mairav Zonszein azzal a felháborító váddal állt elő, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tolerálja az antiszemitizmust. 


A kormányfő minden esetben elítélte az antiszemitizmust. Soros György viszont konzekvensen és meggondolatlanul hangoztatja antipátiáját Izraellel szemben. Még 2011-ben Soros megfogalmazta azt az abszurd vádat, hogy Izrael a legfőbb akadálya volt a demokrácia kiépülésének a Közel-Keleten. Még korábban, 2003-ban pedig azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Izrael politikája felerősítik az antiszemitizmust, mert az az áldozatokat hibáztatja a bűnösök helyett” – áll a levélben, aminek a teljes szövegét az Origo cikkében olvashatja el.

Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője azzal vádolta meg Soros Györgyöt a The New York Times című amerikai napilapban, hogy folyamatos ellenszenvet táplál Izraellel szemben.

Itai Bardov szóvivő felháborítónak nevezte annak felvetését, hogy Benjamin Netanjahu tolerálná az antiszemitizmust. Hangsúlyozta, hogy az izraeli miniszterelnök mindig, mindenhol elítélte az antiszemitizmust.

Bardov nehezményezte, hogy Soros 2011-ben kijelentette, a közel-keleti demokráciának Izrael a legfőbb akadálya, 2003-ban pedig azt állította, hogy az Egyesült Államok és Izrael hozzájárul az antiszemitizmushoz, és ezzel “inkább az áldozatot hibáztatta, mintsem a bűnöst”.

Bardov egy izraeli újságíró, Mairav Zonszein véleménycikkére reagált, amely hétfőn jelent meg a lapban. Zonszein arról írt, hogy Soros György akár jó viszonyban is lehetne az izraeli vezetéssel, csakhogy ez amiatt nem működhet, mert Soros nem támogatja feltétel nélkül az izraeli kormányt a megszállás, a diszkrimináció és a jogsértések ellenére. Zonszein szerint az izraeli külügyminisztérium, amikor élesen bírálta Soros Györgyöt, “lényegében megtámogatta a magyar kormány Soros-ellenes propagandatörekvéseit”. Az izraeli újságíró szerint Orbán Viktornak az a vádja, amely szerint Soros “titokban, külföldi pénzből próbálja befolyásolni a magyar politikát”, a zsidók széles körű befolyásával kapcsolatos antiszemita nézeteket idéz fel, és különös módon rímel mindazokra a vádakra, amelyeket az izraeli külügyminisztérium fogalmazott meg Soros Györggyel szemben.

Zonszein úgy vélte: “arcátlanság Netanjahu részéről, hogy éppen most rúg bele Sorosba, amikor Európa szívében újra az antiszemitizmus áldozata lett, és amikor Magyarországon éppen azért démonizálják, mert harcolni próbál ugyanazok ellen a rasszista, kisebbségellenes nézetek ellen, amelyek annak idején a holokauszthoz vezettek”.

Itai Bardov ezzel szemben hangsúlyozta, hogy Soros György az, aki olyan nem kormányzati szervezeteket pénzel, amelyek “hamisan háborús bűntettekkel és népirtással vádolják Izraelt”. A szóvivő sérelmezte például, hogy az egyik ilyen, Soros által támogatott szervezet 2000 és 2010 között ugyanannyi Izraelt bíráló jelentést adott ki, mint Iránról, Szíriáról és Líbiáról együttvéve. Bardov szerint ez a “kettős mérce” az, ami miatt sokan joggal kritikusak lehetnek Soros Györggyel szemben, és nincs ellentmondás aközött, ha valaki nyíltan beszél Sorosról, és közben küzd az antiszemitizmus ellen.

Kapcsolódó Cikkek