2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb Nagykanizsa

Az örök hazába távozott

Életének 96. évében visszaadta a lelkét Teremtőjének Szendi József emeritus veszprémi érsek a helyi kórházban – tájékoztatott a Veszprémi Főegyházmegye. A főpásztor 1921-ben született, s vészterhes időkben, 1944. december 24-én szentelték pappá Székesfehérváron. Kápláni, plébánosi, teológiatanári és prefektusi szolgálatai után 1982-ben szentelték püspökké Esztergomban, veszprémi megyéspüspökké egy évvel később nevezték ki. Szent II. János Pál pápa 1993-ban adományozta neki az érseki címet. Ő volt a veszprémi egyházmegye századik püspöke és az első érseke. Két évtizeddel ezelőtt vonult nyugdíjba, azóta a veszprémi Szent Ferenc Papi Otthonban lakott. Megkapta a Hit Pajzsa díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. Szendi József egészen az utolsó hetekig naponta mutatott be szentmisét a papi otthon melletti ferences templomban. Temetéséről később intézkednek.

Szendi József a 95. születésnapja tiszteletére rendezett szentmisén (Fotó: Veszprémi Érsekség)


Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.