2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Kecskemét

Az ország legnagyobb VW-találkozója a VWanted

Több mint ezer autó és háromezer ember, akik mind a Volkswagen-konszern márkáit éltették a hétvégén a szabadidőközpontban. A rendezvény 2010 óta az ország legnagyobb civil kezdeményezésű autós fiesztájává nőtte ki magát. Van ott minden: gyári, tuning, széria, retró… A medencés platóval szerelt hippi T2-estől a legbrutálisabb benzinfaló aszfaltszaggatóig.

A legnagyobb hazai Volkswagen-találkozó 2010-ben egy nagyáruház parkolójában kezdődött néhány kecskeméti VW-fan összejöveteleként. Hamar kinőttek minden útjukba kerülő helyszínt, mire évekkel ezelőtt a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban kötöttek ki. És ma már ezernél is több Volkswagen, Audi és a csoport többi márkája népesíti be a VWanted placcát.


Több, mint ezer autó és háromezer ember.

Alig lépünk kettőt, mire fegyverlövésszerű csattogással megy el mellettünk egy leszabályzásig pörgetett tuningverda. Ideje sincs a dobhártyának megpihenni, mert a másik oldalról mélynyomó szaggatja a füleket egy öreg Golfból. A gépek legnagyobb része azonban szériaautó, javakorabelitől a szinte nulla kilométeresig. A legtöbb büszke tulajnak ugyanis elég, ha a kocsiján a VW körberajzolt logója virít, elöl-hátul.

De minden tíz méteren belebotlunk valami elképesztőbe is. Elsőként két kismotor hökkenti meg a látogatót, amelyek a német technika szocialista farvizén eveztek be hozzánk még a hetvenes években: két fantasyra tuningolt Schwalbe motort támasztottak le gazdáik a germán egység jegyében a kocsik közé.


Arrébb raszta színekkel és Bob Marley-portréval díszített, elég szakadt T2-es transzporter hívja fel magára a figyelmet. (Megvan melyik az? A hippiikon utódja…) De ez még mind semmi, a jószág platóját medencévé preparálták, és szörfdeszka van fölé erősítve.

Vannak köztes lények is, egy öreg szétrohadt Skodára mindenféle táblát felerősítettek, a TIR-től a férfi WC-ig, és nem találunk rajta két ugyanolyan lámpát – az egyik szeme kerek, a másik szögletes. És hogy biztos beengedjék a fesztiválra, a hűtőrácsán nagy Volkswagen-felirat díszelgett.

De megfordul itt minden, a piros Piedone-buggy-tól a háromkerekű gokartig, az elmaradhatatlan bogarakig. Van mit nézni a sorok közt sétálóknak.

Erősen tematikus egyébként a fesztivál: a szervezők úgy fogalmaztak, hogy nem hígítják fel a programot tipikus falunapos attrakciókkal, mint hengerfejdobálással, arcfestéssel vagy koncertekkel. Aki ilyenre kíváncsi, az talál bőven választékot a nyári programok között. Itt csak az autók számítanak, persze az eszem-iszom sem marad el, valamint a hely adottságaiból fakadóan más szabadidős programok is bejátszanak – és adnak pikantériát a rendezvénynek –, mint a wakeboard vagy a strandolási lehetőség a gépek területe mellett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.