2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Külföld

Az összes illegális medvefarmot felszámolják Vietnamban

Öt éven belül az összes illegális medvefarmot felszámolják Vietnamban – jelentette be az Animal Asia nevű állatvédő szervezet, amely évek óta küzd az epéjük leszívásáért tartott példányok kiszabadításáért.

Jelenleg nagyjából ezer medvét tartanak fogva a délkelet-ázsiai országban, hogy időről időre leszívják az epéjüket, amelynek gyógyító hatást tulajdonítanak. A szörnyű körülmények között – általában szűk ketrecekben – tartott állatokat a tervek szerint kiszabadítják és vadvédelmi területekre költöztetik.


Tuan Bendixsen, az Animals Asia vietnami igazgatója elmondta, hogy szerdán írták alá a megállapodást a kormánnyal, amellyel immár több mint három éve dolgoznak együtt az ügyön.

Bendixsen szerint jelenleg nehéz megvédeni a vadon élő medvéket, mivel könnyen befoghatják és a farmokra szállíthatják őket, azt állítva, hogy mindig is fogságban éltek, ám ha 2022-ig bezárják az összes farmot, akkor nem lesz több kifogás.


A medveepét máj- és epehólyag-problémák kezelésére használják a hagyományos vietnami és kínai orvoslásban annak ellenére, hogy a medveepe aktív összetevőjének szintetikus változata világszerte beszerezhető a gyógyszertárakban.

Vietnam már 1992-ben betiltotta az ilyen farmokat és a medveepe kereskedelmét, ám egy jogi kiskapu továbbra is lehetővé teszi háziállatként történő tartásukat.

A medveepe leszívásának gyakorlata 2005-ben érte el csúcspontját Vietnamban, amikor több mint 4000 állatot tartottak fogságban. A gyakorlat az 1980-as években vált általánossá Kínában és Vietnamban, aminek következtében megtizedelődtek a vadon élő medvepopulációk.

Az Animal Asia szerint a vietnami kormány a jogi kiskaput is bezárja a jövőben.

Az állatvédő szervezet az elmúlt években több medvét is kiszabadított az illegális farmokról és saját rezervátumába szállította őket.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Csodás zuhanás

  A nap képe: Csodás zuhanás

  Ennek az An-2-es kisrepülőgép pilótájának és annak utasainak ez a nap úgy kerül be a naptárukba, mint a második születésnapjuk.

 • Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Elfogtak egy húszéves bolgár kiberbiztonsági alkalmazottat, mert vélhetőleg részt vett az adóhatóság elleni hackertámadásban, amelynek során bolgár adófizetők millióinak személyes adatai kerültek illetéktelenek kezébe.

 • Parókája alá rejtette a kokaint

  Parókája alá rejtette a kokaint

  Parókája alá rejtett kokain miatt vettek őrizetbe egy kolumbiai férfit a barcelonai repülőtéren – közölte a katalán város rendőrsége kedden.