2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Az uniós menekültügyi intézmény létrehozása felgyorsítaná a bevándorlást

Az új uniós menekültügyi intézmény létrehozása szemben áll a kormány álláspontjával, mert megkönnyítené, felgyorsítaná a bevándorlást – mondta el a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Dömötör Csaba szerint az új uniós menekültügyi intézményt sokkal inkább bevándorlásszervező hivatalnak lehetne nevezni, mivel feladata a menekültügyi eljárások gyorsabbá, hatékonyabbá tétele, azaz gyakorlatilag megkönnyítené a bevándorlást. Mindez szembemegy a kormány álláspontjával – fűzte hozzá.


Aláhúzta: a határokat kell megvédeni, Európának képesnek kell lennie a határok előtt megfékezni az illegális bevándorlást. Inkább a segítséget kell a bajba jutott térségekbe vinni, nem a bajt Európába és Magyarországra hozni – mondta.

Véleménye szerint az már önmagában beszédes, hogy Niedermüller Péter DK-s európai parlamenti (EP-) képviselő az EP részéről részt vett az egyeztetéseken. Hangsúlyozta: az ügynökséggel nemcsak az a probléma, hogy megkönnyíti, felgyorsítja a bevándorlást, hanem jogköröket vesz el a tagországoktól. A magyarországi ellenzéki pártok pedig az elhibázott brüsszeli politika támogatói – tette hozzá. Példaként említette, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt az ígéretet tette, hogy elbontják a déli határzárat hatalomra kerülésük esetén.


A most zárult nemzeti konzultáció legfontosabb témájának is a bevándorlást nevezte, mivel sokadik olyan alkalom volt, amikor a magyar emberek kinyilvánították: nem kérnek az illegális bevándorlásból és a betelepítési programokból. A Földközi-tenger térségéből óriási nyomás nehezedik Európára, és az Európai Bizottság továbbra is a betelepítési programokat erőlteti, ahelyett, hogy a határok megerősítését tűzné ki célul – jelezte. Magyarországon a déli határzár beváltotta a reményeket, csökkent az onnan érkező nyomás, de a helyzet bármikor változhat. Németországi elemzések alapján 6,6 millió ember vár arra, hogy Európába induljon – mondta az államtitkár.

Különösen furcsának nevezte, hogy az Európai Bizottság alelnöke a mostani illegális bevándorlókat az 1956-os menekültekhez hasonlította, akik pedig valóban az életüket mentették, és nem támadtak kövekkel a rendőrökre, s a hatóságokkal együttműködve érkeztek a nyugat-európai országokba. Az illegális bevándorlók egy részéről ez nem mondható el, feljelentések is születtek az ügyekben, példaként a röszkei határátkelőnél történt tömegzavargást említette.

Kapcsolódó Cikkek

 • Migránsok tombolnak Európában

  Migránsok tombolnak Európában

  Továbbra sem lehet sikeres integrációról beszélni a Nyugat-Európában élő migránsokkal kapcsolatban. Rongálás, épületfoglalás és gyilkosság is szerepel a bevándorlók bűnlajstromán, de a német külügyminiszter továbbra is szétosztaná őket Európában.

 • Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter szerint szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához, akár a Brexit határidejének meghosszabbításával – közölték uniós források hétfőn Brüsszelben.

 • Németh Zsolt: Egyedülálló műfajt teremtett a szabadegyetem

  Németh Zsolt: Egyedülálló műfajt teremtett a szabadegyetem

  Egyedülálló műfajt teremtett az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos), amikor ötvözte a szabadegyetemi és a fesztiváljelleget – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján.