2019. július 20., szombat
Illés

Külföld

Bálnacsontvázra cserélte dinoszauruszát a múzeum

Egy kékbálna gigantikus csontvázát függesztette ki előcsarnokában a londoni Természettudományi Múzeum, lecserélve a Dippy névre keresztelt dinoszaurusz gipszcsontvázát.

A bálnával az óceánok kihaló fajaira igyekszik felhívni a figyelmet a múzeum.


A 25,2 méter hosszú bálnának a Hope (Remény) nevet adták a tudósok, utalva a tudomány fontos szerepére a környezet megmentésében. A hatalmas csontváz mintha repülne az előcsarnok és a látogatók felett.

A bálnacsontváz Dippyt, a gipszből készített dinoszauruszvázat váltotta fel, amely egy diplodocus nembe tartozó egyedről készült.

Dippy évtizedeken át fogadta a látogatókat, jelképpé vált, a múzeum szerint azonban egy valódi maradvány jobban illik a kitűzött célhoz: a bolygó tanulmányozásához és élővilágának megőrzéséhez.

Dippy rajongói azonban nem elégedettek, petíciót indítottak a dinoszauruszért. Az egyik aláíró szerint a változás “megölte a varázslatot”. “Az első dolog, amit látni akarsz, a dinoszaurusz. A tér üresnek tűnik” – fogalmazott.

A bálnacsontváz egy olyan példánytól származik, amely 1891-ben pusztult el Írország partjainál. A múzeum megvásárolta a maradványokat, és 1934-ben ki is állította. Az emlősök csarnokában azonban nem lehetett teljes pompájában bemutatni Hope-ot, mert egy másik, szemmagasságban lévő bálna felett kellett kifüggeszteni, így nem kapott elég figyelmet. Most viszont a látogatók számára azonnal szembeötlő a hatalmas csontváz.

Dippy ezután turnéra indul: a következő két és fél évben nyolc helyszínen mutatják be Nagy-Britanniában.

Kapcsolódó Cikkek