EUR: 307,87 Ft
CHF: 266,71 Ft
2017. szeptember 20., szerda
Friderika

Külföld

Bálnacsontvázra cserélte dinoszauruszát a múzeum

Egy kékbálna gigantikus csontvázát függesztette ki előcsarnokában a londoni Természettudományi Múzeum, lecserélve a Dippy névre keresztelt dinoszaurusz gipszcsontvázát.

A bálnával az óceánok kihaló fajaira igyekszik felhívni a figyelmet a múzeum.

A 25,2 méter hosszú bálnának a Hope (Remény) nevet adták a tudósok, utalva a tudomány fontos szerepére a környezet megmentésében. A hatalmas csontváz mintha repülne az előcsarnok és a látogatók felett.

A bálnacsontváz Dippyt, a gipszből készített dinoszauruszvázat váltotta fel, amely egy diplodocus nembe tartozó egyedről készült.

Dippy évtizedeken át fogadta a látogatókat, jelképpé vált, a múzeum szerint azonban egy valódi maradvány jobban illik a kitűzött célhoz: a bolygó tanulmányozásához és élővilágának megőrzéséhez.

Dippy rajongói azonban nem elégedettek, petíciót indítottak a dinoszauruszért. Az egyik aláíró szerint a változás “megölte a varázslatot”. “Az első dolog, amit látni akarsz, a dinoszaurusz. A tér üresnek tűnik” – fogalmazott.

A bálnacsontváz egy olyan példánytól származik, amely 1891-ben pusztult el Írország partjainál. A múzeum megvásárolta a maradványokat, és 1934-ben ki is állította. Az emlősök csarnokában azonban nem lehetett teljes pompájában bemutatni Hope-ot, mert egy másik, szemmagasságban lévő bálna felett kellett kifüggeszteni, így nem kapott elég figyelmet. Most viszont a látogatók számára azonnal szembeötlő a hatalmas csontváz.

Dippy ezután turnéra indul: a következő két és fél évben nyolc helyszínen mutatják be Nagy-Britanniában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb földrengés! Toronyház és iskola temette maga alá az embereket

    Újabb földrengés! Toronyház és iskola temette maga alá az embereket

    Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Mexikó középső részét. A helyi idő szerint kora délután bekövetkezett, 7,1-es erősségű földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a sokmilliós mexikói fővárosban, és a polgári védelem vezetője, Luis Felipe Fuente közlése szerint késő estig országosan 150-re emelkedett a halálos áldozatok száma, de a Milenio tévé legutóbbi híradásában már 204 halálos áldozatról adott hírt.

  • Mérgező bogarat evett fogadásból

    Mérgező bogarat evett fogadásból

    Ezen túl kétszer is meggondolja, hogy miben fogad az az amerikai katona, aki vakmerőségből megevett egy bogarat. Ezzel még nem is lenne semmi probléma, hiszen a legtöbb ízeltlábú kitűnő fehérjeforrás, ám akad közöttük néhány olyan egyed is, ami súlyos mérgezést okozhatnak.