2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb Hódmezővásárhely

Beérett a búza, ünnepeljünk!

Hagyományőrző aratóünnepet szervezett a Csúcsi Olvasókör és a Gazdasági Egyesület Hódmezővásárhely határában.

Lóháton és lovas kocsikkal érték el Gila István földjét, a Rárósi úton

Valamikor az aratás Péter-Pál napján kezdődött, ma már azonban akkor indul a mezőgazdasági munka ezen szakasza, amikor beérik a búza. Az aratás a földeken már elkezdődött, de a hagyományok ápolására is nagy figyelmet fordítanak Hódmezővásárhelyen. A Csúcsi Olvasókör és a Gazdasági Egyesület évek óta közösen szervezi meg ezt az ünnepet, július második hétvégéjén.


A hagyományok ápolása került a középpontba

A program a Csúcsi Olvasókör elől indult: lovas kocsikkal és lovakkal tettek egy kört a városban, majd a Rárósi útra rákanyarodva értek el Gila István földjére, ahol Német László esperes áldotta meg az aratókat, illetve a búzatáblát is.

A hagyományőrzésen túl egy nagyon fontos közösségi rendezvény is volt ez, hiszen közös munkája a városban működő olvasóköröknek, civilszervezeteknek, ami példaértékű

A hagyományok szerint az aratók vezérének, az ún. bandagazdának és a föld tulajdonosának, vagyis az öreggazdának meg kell állapodnia, mennyiért, miért cserébe végzi el a csapat az aratást.


Régen párokban, családdal együtt jártak csapatostul aratni. A bandagazda feladata volt, hogy a csoport érdekeit képviselve megalkudjon arról, hogy milyen bérezésért vállalják a munkát

Az öreggazda szerepében Horváth Istvánt tisztelhettük, míg a bandagazda Imre Péter volt. Az első kaszavágást Benkő Zsolt önkormányzati képviselő, a Gazdasági Egyesület elnöke végezte el. Az aratás, a kenyérszentelés urán a Csúcsi Olvasókörben várta a munkát végzőket, az érdeklődőket az ebéd, illetve műsort adott a Napraforgó Népdalkör.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.