EUR: 324,15 Ft
CHF: 290,12 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Hódmezővásárhely

Beérett a búza, ünnepeljünk!

Hagyományőrző aratóünnepet szervezett a Csúcsi Olvasókör és a Gazdasági Egyesület Hódmezővásárhely határában.

Lóháton és lovas kocsikkal érték el Gila István földjét, a Rárósi úton

Valamikor az aratás Péter-Pál napján kezdődött, ma már azonban akkor indul a mezőgazdasági munka ezen szakasza, amikor beérik a búza. Az aratás a földeken már elkezdődött, de a hagyományok ápolására is nagy figyelmet fordítanak Hódmezővásárhelyen. A Csúcsi Olvasókör és a Gazdasági Egyesület évek óta közösen szervezi meg ezt az ünnepet, július második hétvégéjén.


A hagyományok ápolása került a középpontba

A program a Csúcsi Olvasókör elől indult: lovas kocsikkal és lovakkal tettek egy kört a városban, majd a Rárósi útra rákanyarodva értek el Gila István földjére, ahol Német László esperes áldotta meg az aratókat, illetve a búzatáblát is.

A hagyományőrzésen túl egy nagyon fontos közösségi rendezvény is volt ez, hiszen közös munkája a városban működő olvasóköröknek, civilszervezeteknek, ami példaértékű

A hagyományok szerint az aratók vezérének, az ún. bandagazdának és a föld tulajdonosának, vagyis az öreggazdának meg kell állapodnia, mennyiért, miért cserébe végzi el a csapat az aratást.


Régen párokban, családdal együtt jártak csapatostul aratni. A bandagazda feladata volt, hogy a csoport érdekeit képviselve megalkudjon arról, hogy milyen bérezésért vállalják a munkát

Az öreggazda szerepében Horváth Istvánt tisztelhettük, míg a bandagazda Imre Péter volt. Az első kaszavágást Benkő Zsolt önkormányzati képviselő, a Gazdasági Egyesület elnöke végezte el. Az aratás, a kenyérszentelés urán a Csúcsi Olvasókörben várta a munkát végzőket, az érdeklődőket az ebéd, illetve műsort adott a Napraforgó Népdalkör.

Kapcsolódó Cikkek