2019. július 23., kedd
Lenke

Tech

Beindulnak az észt futárrobotok

Észtország rávert Európára és a világra: elsőként engedélyezték állami szinten az önjáró postásrobotok alkalmazását. Az egy méternél alacsonyabb, 1,2 méternél rövidebb és 50 kilónál könnyebb robotfutárokat a Skype alapítóinak észt startup cége állítja szolgálatba.

Az Egyesült Államokban még csak néhány tagállam engedélyezett önjáró postás robotokat, Európában pedig önkormányzatok adtak ki ilyesmire különleges engedélyeket, azt észtek nem szórakoztak, állami szinten csaptak bele a robottechnológia alkalmazásába – számolt be a Bitport gazdasági-technikai portál. Az észt törvényhozás 86 képviselője egybehangzó igennel szavazott a végponti logisztika megreformálására.


Az elfogadott törvény szövege szerint a robotjárművek nem lehetnek magasabbak egy méternél, hosszuk nem haladhatja meg az 1,2 métert, maximum 50 kilót nyomhatnak és fehérnek kell lenniük. Érdekes, hogy a kiírt feltételeket jelenleg egyetlen vállalat, az észt gyökerekkel rendelkező Starship Technologies (ST) robotja teljesíti.

Az észt startupot 2014-ben hozta létre a Skype két egykori alapítója. A helyi vállalkozás hatkerekes járművekkel szállít kisebb csomagokat a vevőknek. A gyalogosok között, járdán közlekedő robotok az utat a közlekedési szabályok teljes körű betartásával, önállóan teszik meg. Ugyanakkor útjukat a központból végig nyomon követik, hogy szükség esetén kézi vezérléssel beavatkozhassanak.

Az elektromos motorokkal hajtott járművek hatótávolsága nagyjából öt kilométer, és átlagosan 15–30 perc alatt képesek letudni az utat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kitart az Android operációs rendszer mellett a Huawei

  Kitart az Android operációs rendszer mellett a Huawei

  A Huawei saját fejlesztésű mobil operációs rendszere a Hongmeng nem okostelefonok, hanem mobil hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések számára készül – jelentette ki a Huawei Technologies igazgatótanácsának tagja, első alelnöke Catherine Chen, hangsúlyozva, hogy cége továbbra is az Android operációs rendszert használja majd okostelefonjai rendszerszoftvereként.

 • Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

  Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

  Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés közben is szükségünk van információkra. Mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás?

 • A magyarországi 4G mobilhálózatok a világ legjobbjai között vannak

  A magyarországi 4G mobilhálózatok a világ legjobbjai között vannak

  A Magyarországon működő 4G hálózatok letöltési sebessége kiemelkedő, a világon a 11. legjobb, Európában pedig a 6., és lefedettségben is a top 10-ben van – derült ki az OpenSignal 87 országot vizsgáló legfrissebb jelentéséből, amelyet a Magyar Telekom juttatott el az MTI-hez csütörtökön.