2018. január 18., csütörtök
Piroska

Belföld

Benjámin Netanjahu látogatása politikai és gazdasági téren is új dimenziókat nyit

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kiállása Magyarország mellett egyértelmű cáfolata az országot ért hazug és bántó antiszemita vádaknak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország az egyik olyan európai állam, amely a legtöbbet tette az antiszemitizmus elleni küzdelem sikeréért: zéró toleranciát hirdetett, bünteti a holokauszt tagadását, a holokauszt történetét az iskolai tanterv részévé tette, valamint támogatja a magyarországi és a határon túli zsinagógák felújítását.


A miniszter azt mondta, Benjámin Netanjahu látogatása politikai és gazdasági téren is új dimenziókat nyit. Gazdasági tekintetben megállapodás született az autóipar vonatkozásában, ami azért fontos, mert egyre több nemzetközi vállalat telepíti Izraelbe az önvezető autók fejlesztéséhez kapcsolódó programjait, valamint Magyarország is letette a voksát az autóipar mellett, az ipari termelés 30 százaléka már ebből a szektorból származik.

Magyarország és Izrael együttműködése a legújabb autóipari technológiai fejlesztésekben rendkívül fontos, a magyar gazdaság számára komoly lehetőségekkel bír – mondta a miniszter.


Politikailag azért fontos a látogatás, mert Magyarország mindig is azt szorgalmazta, hogy az Európai Unió kiegyensúlyozott, politikailag korrekt hozzáállást alakítson ki Izraellel szemben – tette hozzá.

Szijjártó Péter reagált azokra a sajtóértesülésekre is, amelyek szerint Olaszország – az államra nehezedő migrációs nyomáson enyhítése érdekében – úgynevezett vészhelyzeti vízumok kiadását fontolgatja a migránsoknak, amelyek birtokában az illegális bevándorlók szabadon utazhatnának tovább az Európai Unió más tagállamaiba.

A miniszter szerint, ha ez megvalósulna, “nagyon nagy baj” lenne. Hozzátette, hétfőn beszélt az olasz külügyminiszterrel Brüsszelben, és biztosította róla, hogy Magyarország kész segíteni a migrációs hullám megállításában. Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a határvédelmi megoldások továbbra is csak a gondolatok és a szavak szintjén léteznek Európában.

Szijjártó Peter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az izraeli miniszterelnök szerdán találkozik a visegrádi csoport vezetőivel.

A megbeszélésen szó esik majd energetikai kérdésekről, az EU és Izrael kapcsolatáról, a közel-keleti békefolyamatról, valamint a migrációról is. Utóbbi azért különösen fontos, mert Izrael is küzd saját biztonságáért és szuverenitásáért – fűzte hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Családi viszály miatt éhen halt a fészerben a kutya

  Családi viszály miatt éhen halt a fészerben a kutya

  Lelketlen, gonosz és bűnös! Így lehetne talán a legjobban összefoglalni annak a válófélben lévő házaspárnak a tettét, akik Dunaharaszti egyik családi házában fészerbe zártak és hagytak éhen halni egy tündéri fekete mopszot.

 • Ki szavazhat és hogyan?

  Ki szavazhat és hogyan?

  Összeszedtünk néhány hasznos információt a választásokkal kapcsolatosan. Az április 8-ára kitűzött országgyűlési választások lebonyolításának szabályait több törvény és miniszteri rendelet határozza meg.

 • Fellép a kormány Sorosék ellen

  Fellép a kormány Sorosék ellen

  Törvénycsomagot alkotott a kabinet a migráció szervezőivel szemben. Mint ismeretes Soros György és jól felépített és szervezett hálózata azon munkálkodik, hogy gyakorlatilag felső kvóta nélkül érkezzenek hazánkba is a migránsok.

 • Válságban a Momentum

  Válságban a Momentum

  Reményvesztett levelet írt a Momentum választmányi tagjainak Papp Gergő, aki decemberben nemcsak kommunikációs igazgatói posztjáról mondott le, de minden kapcsolatot megszakított a párttal.