EUR: 324,06 Ft
CHF: 290,53 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Extra

Benkő László: Harcolok, de elfogadom, ha meg kell halnom

Élete legnehezebb időszakát éli Benkő László. Az Omega együttes 74 éves billentyűse felveszi a küzdelmet a rákkal, mindent megtesz, hogy jobban legyen, de azt is elfogadja, ha az a sorsa, hogy meghaljon. A zenész megdöbbentő interjút adott a Lokál Extrának.

– Az ember minden egyes vizsgálatnál reménykedik, és a legkisebb jó dologba is belekapaszkodik. De hiszek a sorsban, ha ezt adta, akkor küzdeni kell, ám eljön az a pont, amikor már nincs mit tenni – kezdte a Lokál Extrának Benkő László, aki épp orvosnál járt, amikor megkerestük. Az utóbbi hetekben szinte naponta jár különböző vizsgálatokra, és mindig reménykedik, hogy jó hírt hall. Az egész azzal kezdődött, hogy szüntelenül fájt a bordája és szorított a mellkasa. Azt hitte, hogy lábon vészelt át egy infarktust. Tudta, hogy ezzel nem szabad viccelni, ezért felkereste a háziorvosát, aki rögtön kórházi beutalót adott neki. Az első vizsgálatok után már nem is engedték haza, öt napot a klinikán töltött, és szembesült a borzalmas diagnózissal: rákja van. Szerencsére azóta kiderült, hogy nincsenek a szervezetében áttétek, de rossz hír, hogy sajnos a májdaganat rosszindulatú. A máj rosszindulatú daganatait gyakran csak késői stádiumban fedezik fel, aminek az az oka, hogy sokáig tünetmentes, esetleg épp enyhébb tüneteket okoz, vagy más betegséget sejtenek a háttérben. Az orvosok többféle megoldást szoktak javasolni, de általában három lehetőség adott: a sebészeti beavatkozás, a sugárkezelés és a kemoterápia. A sugárkezelés ilyen esetekben nehezen kivitelezhető, és az ép májszövetek is károsodnának. A kemoterápia kisebbé teheti a daganatot, ezért a tervezett műtét előtt is szokták alkalmazni. Azoknál az eseteknél, ahol nem operálható a tumor, egyéb gyógykezelést alkalmaznak. Szóval nem véletlen a sok vizsgálat, de az Omega billentyűse azt mondta, hogy hallgat majd az orvosokra, bármilyen kezelésre nyitott, és a műtétet is vállalja, ha kell.


.Benkő László
MTI Fotó: Marjai János

– Rábízom magam az orvosokra, én laikus vagyok, nem dönthetek. Mondják meg, mit kell tennem, ha már így alakult. Elfogadom, hogy nekem ez az utam. Persze nyilván bizakodik az ember, de elfogadom azt is, ha meg kell halnom. Természetes, hogy erről is gondolkodom, mert ez az életünk velejárója, főleg ha egy komoly betegséggel is szembe kell nézni az embernek. Annyit akarok, hogy az a szakasz, amely elvisz a véghez, fájdalommentes legyen. És mondják meg a „végeredményt”, mindegy, mikor lesz vége – fél év, egy év vagy sok év ,– nem érdekel, csak ne fájjon. Persze a legjobb lenne legyőzni a betegséget, de mindenre felkészülök. Ez lesz életem legnehezebb harca… Fura dolog: azt mondjuk, hogy gondoljunk pozitív dolgokra, ám vannak helyzetek – például amikor megkaptam a leletem –, amikor a negatív lenne jó – mosolygott a zenész, aki a nehézségek ellenére továbbra is jókedvű. Imád a színpadon lenni, zenélni a közönségnek, és nem akar egyetlen bulit sem lemondani a betegsége miatt.
– Azt hiszem, a közönség és a rajongók adnak erőt. Jólesik, hogy a legnehezebb helyzetben is számíthatok rájuk. Most is megyünk majd Szlovákiába bulizni, semmi gond nincs velem, bírom még a tempót, és szeretnék minél több örömet okozni.

Benkő László

Kapcsolódó Cikkek