2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Debrecen

Berényi Ervin nagy tervekkel vág neki a munkának

Berényi Ervin lett a Klinikai Központ új elnöke. A kinevezését öt évre elnyerő professzor az egységes sürgősségi rendszert, a daganatos betegek gyors ellátását szeretné elérni.

Berényi Ervin szerint az északkelet-magyarországi régióban a felsőoktatási intézményeknek össze kell fogniuk, hogy a változó világ kihívásainak, a piaci igényeknek, a korszerű oktatási környezet kialakításának közösen tudjanak megfelelni. A betegellátás terén a progresszivitási szinteknek megfelelő, világos betegutak kialakítását tartja fontosnak, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal összehangoltan. Úgy fogalmazott: alapvető cél, hogy kialakítsunk egy teljesen tiszta, áttekinthető egészségügyi szolgáltatást. A közösségi és csoportérdek az egyén érdeke fölé helyeződik – ezen belül is a beteg érdeke a legfontosabb. A betegutak tisztázása kiemelkedően fontos szerephez jut, különösen a sürgősségi ellátás, a daganatos betegek ellátása terén. Nem fordulhat elő, hogy a páciensek kiszolgáltatva várjanak előjegyzési időpontokra, hogy bármilyen ok miatt is elkallódhassanak az ellátórendszerben.


Szerinte elfogadhatatlan, hogy országos szinten óriási kiadásokat fordítunk a daganatos betegek ellátására, és ennek eredményét sehol nem látjuk: majd minden mutatóban utolsók között szerepelünk az Európai Unióban a daganatos betegek halálozása terén. Az országos adatok rendkívül heterogének, de sajnálatos, hogy nem lehetünk büszkék szűkebb hazánk, Hajdú-Bihar megye helyzetére sem. Elsődleges a beteg érdeke, az ellátás transzparenciája, annak szabályozottsága és ellenőrizhetősége. A Klinikai Központ élén ezekre a szempontokra fogok koncentrálni. Bízom benne, hogy az intézmény vezetése mellett a klinikai dolgozók, oktatók támogatásával – foglalta össze hitvallását Berényi Ervin. – A legmagasabb szintű betegellátó tevékenység biztosítása mellett természetesen a legmagasabb szintű orvosképzés, a kutatási aktivitás fejlesztése is alapvető célunk – tette hozzá az orvosprofesszor.

Névjegy

Berényi Ervin neuroradiológus orvosprofesszor

  • Szakterülete az emberi agyműködés feltérképezése a legmodernebb képalkotó eljárásokkal
  • Egyetemi munkáját 2005-ben kezdte Debrecenben
  • Nevéhez fűződik a radiográfusképzés debreceni felfejlesztése
  • Az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapszak létrehozása
  • 2013 óta egyetemi tanár
  • 2016 óta a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet igazgatója
  • Rektori biztosként irányította a Kenézy Gyula Kórház és a Klinikai Központ integrációját
  • A Magyar Radiológus Társaság alelnöke
  • Hobbija a hosszútávfutás
  • Szabadidejében csilitermesztéssel foglalkozik, horgászik, fest, vitorlázik

Kapcsolódó Cikkek