EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Belföld Szeged

Bíróság előtt Botka László

Tanúként idézte be és hallgatta meg a VIP-parkolóbotrány néven elhíresült büntetőügyben Botka Lászlót, Szeged szocialista polgármesterét, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét a Gyulai Járásbíróság.

Az ügyészség szerint a hűtlen kezelési ügy vádlottjai több mint 40 millió forint kárt okoztak azzal, hogy 2008 és 2012 között jogszabályi felhatalmazás nélkül több száz ingyenes parkolóbérletet osztogattak, amelyek odaítéléséről a Botka László MSZP-s polgármester által összehívott vezetői értekezleteken döntöttek a szegedi polgármesteri hivatalban. Felbujtással vádolják a polgármester közvetlen munkatársai közül Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnököt.


40 millió forintos kár okát kell tisztázni

Botka László a meghallgatása után a sajtónak úgy fogalmazott, hogy az egész ügyet „politikai műbalhénak” tartja. Szabó Bálint jogász szerint viszont a VIP-parkolóbotrányban a szegedi városvezetés „nemcsak le-, hanem meg is bukott”. Úgy fogalmazott, az igazi tettes eddig nem került a bíróság elé, és meglátása szerint nemcsak a vádban szereplő hűtlen kezelés és felbujtás valósult meg, hanem hivatali visszaélés miatt is kiegészítő nyomozást lenne érdemes elrendelni. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára pedig korábban arról beszélt: „még nem tudjuk, hogy lehetett felkerülni Botka VIP-listájára, de mindenképpen érdekes, hogy Szegeden a Botka polgármesternek kedves gazdagoknak nem kellett a parkolásért fizetniük”.

Kapcsolódó Cikkek