2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Szolnok

Bírságot kaphat, aki nem irtotta ki a parlagfüvet

Július elsejével megkezdődött a parlagfüves területek ellenőrzése, melyet külterületeken a területileg illetékes földügyi hatáskörben eljáró járási hivatalok földhivatali osztályai, belterületeken pedig a települések jegyzői végeznek Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A felülvizsgálat célja, hogy felderítse a parlagfűvel fertőzött területeket és ellenőrizze, hogy az ingatlantulajdonosok, a -kezelők és a termőföldek használói megtették-e a megfelelő óvintézkedéseket a használatukban lévő területek parlagfű-mentesítése érdekében. Ez a kötelezettség mindenkire és minden területre vonatkozik, aki pedig június 30-ig nem irtotta ki a tulajdonában levő területekről a növényt, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot kaphat.


Aki nem irtotta ki a tulajdonában levő területekről a növényt, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot kaphat
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Július elsejétől elérhető a parlagfű-bejelentő rendszer is, ahol lehetőség van a parlagfűvel fertőzött területek bejelentésére. A külterületre vonatkozó lakossági bejelentéseket a földhivatali osztályok munkatársai minden esetben ellenőrzik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.