EUR: 325,35 Ft
CHF: 293,58 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

BKK-jegyértékesítés: A nemzetbiztonsági bizottság is tárgyalhatja az ügyet

A hatósági, vállalati vizsgálatok lezárulta után az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is naprendjére tűzheti a jegyrendszer ügyének témáját – tudta meg a Magyar Idők.

A lap hétfői számában azt írta, hogy előzetesen négy héten át tesztelték a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. szakemberei az online jegy- és bérletértékesítési rendszert, ennek során 450 hibát találtak. A problémákat azonnal jelezték a T-Systemsnek, ezek elhárításáról és a szolgáltatás biztonságos indításáról jegyzőkönyv is készült. Az első hibajegyet június 16-án regisztrálták a tesztelésben részt vevő BKK-s szakemberek.


A lap információi szerint a rendszert vezérlő program több száz gyenge pontja között volt az is, amelyet a július 13-i indulást követő napon, a magát etikus hekkernek nevező fiatal megtalált. A 18 éves, bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személy nem törte fel a rendszert, hanem a termék árának átírásával (POST requestben) 50 forintért vásárolt havi bérletet – írták. A T-Systems vezetése fél nappal az online jegyrendszer élesítés előtt saját munkatársaival is végeztetett még egy tesztsorozatot.

A T-Systems elismerte a BKK által átadott regisztrált hibajegyzék átvételét, és azt, hogy azokat kijavította, a rendszer működésért teljes felelősséget vállal, és a szolgáltatás július 13-án 16 óra 15 perckor elindítható.


Emlékeztetnek, Tarlós István a múlt heti Budapestinfón azt mondta: az eddigiek alapján a felhasználók adatai kapcsán személyes kiszivárogtatás történhetett, nem kizárhatóan a T-Systems személyi állományából. Az adatvédelmi incidens kapcsán a hatóságokon kívül a T-Systems Magyarország is azonnal teljes körű belső vizsgálatot indított, s felkérte az EY nemzetközi tanácsadó céget szakértői vizsgálat lefolytatására is. Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a lapnak elmondta: megvárják a vizsgálatok lezárultát, és ha szükséges, a bizottság elé terjeszti az ügyet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Fontos a határvédelem!

    Szijjártó: Fontos a határvédelem!

    A magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak – jelentette ki a Süddeutsche Zetiung című müncheni lapnak adott interjúban Szijjártó Péter külügyminiszter.

  • A magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem

    A magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem

    A magyar polgári kormány sohasem fogja feláldozni a nagyhatalmi erőpolitika napi érdekeinek oltárán egyetlen nemzeti közösségét sem, és ilyet más államoktól sem várna el soha – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán.