2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Kecskemét

Boronkay Péter volt a Wojtyla-ház vendége

A világhírű kecskeméti paratriatlonista, többszörös világ- és Európa-bajnok Boronkay Péter tartott előadást a Wojtyla Barátság Központban. A Bölcsőtől Rióig címmel mesélt eddigi pályafutásáról és beszélt a közeli és távoli terveiről is.

– Hat-hét évesen kezdtem el úszni, kezdetben azért, hogy megerősítsük a bal oldalamat, ne legyen gerincferdülésem. Egy gyereknapi úszóversenyen ismerkedtem meg Málnai Istvánnal, aki az egész életét arra tette fel, hogy fogyatékos gyerekeket tanítson úszni. A találkozás nagy hatással volt rám, elindított a versenysport irányába. Kecskeméten nem voltak adottak a lehetőségek, akkoriban én voltam az ország egyetlen leigazolt sérült vízilabdázója, amikor pedig a gimnázium után Szegedre kerültem, komolyan elkezdtem úszni – mesélte Péter, aki 2004 óta triatlonozik.


fotó: Mátyus István

A Szegedi Tudományegyetemen diplomázott szociális munka szakon, majd visszatért Kecskemétre dolgozni egy speciális iskola család-és utógondozójaként, ahol középsúlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozik. Az utóbbi években kategóriájának kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnoka lett, Magyarországon többször is az ép sportolókkal együtt készül és versenyez, jelenleg ő az ország nemzetközileg legelismertebb paratriatlonistája.

A tavalyi riói paralimpiai játékok volt élete legemlékezetesebb megmérettetése, ahol sportágában a 9. helyet szerezte meg. Közvetlenül a világverseny előtti időszak „maga volt a földi pokol”, mert egyrészt első körben nem kapott kvótát az induláshoz, másrészt több tekintetben is „összecsaptak a hullámok a fejem felett”.


Főállású sportolóként a kecskeméti fürdőben vesz részt úszóedzéseken, valamint fut, kerékpározik, továbbá masszőr segítségét is igénybe veszi. Mindezen felül iskolákban tart előadást diákoknak.

– Nem elég jól sportolni, fel kellett építenem egy saját márkanevet. Nincs menedzserem, mentorom, magamat adom el. Sohasem tanultam, de állítólag nagyon jól csinálom. Július végén Marosvásárhelyen szervezik meg a tereptriatlon- és duatlon-kontinensviadalt. Szeptemberben Rotterdamban, októberben a törökországi Alanyában lesz egy-egy versenyem. Tokió távlati cél. Jelenleg minden feltétel adott hozzá, de nem dől össze a világ, ha 39 évesen nem jutok ki – közölte.

Arra a kérdésre, hogyan kívánja folytatni sportkarriere után, ezt válaszolta: Jelentős kapcsolati tőkével rendelkezem. És persze mindig van B terv.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.