EUR: 336,69 Ft
CHF: 314,56 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Külföld

Börtönbüntetést kapott egy blogger

Hároméves börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a bíróság Azerbajdzsánban egy orosz bloggerre, mert illegálisan átlépte a határt, és az örmény szeparatisták ellenőrzése alatt álló Hegyi-Karabahba látogatott.

Alekszandr Lapsint Minszkben vették őrizetbe és adták ki tavaly Azerbajdzsán megkeresésére, ahol évekkel ezelőtti hegyi-karabahi utazása miatt körözték.


Az ügyészség eredetileg hat és fél éves büntetést kért a bloggerre. Lapsin az utolsó szó jogán visszautasította a vádakat, de bocsánatot kért azért, hogy írásai megsértették az azeriek nemzeti érzéseit. Ügyvédje elmondta, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen, s a blogger abban bízik, hogy “valamelyik hazájába” távozhat. Lapsinnak ugyanis ukrán és izraeli állampolgársága is van.

A zömében örmény lakosságú Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de az 1994-ben véget ért, véres fegyveres konfliktus eredményeként magukat helyi örményeknek valló szeparatisták ellenőrzése alá került, ám Baku szerint Örményország hadserege is jelen van Hegyi-Karabahban.

Kapcsolódó Cikkek