2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb Győr

Börtönrádió, már angolul is!

A kisalföldi megyeszékhely büntetés-végrehajtási intézetében másfél éve működik börtönrádiós program a budapesti Adj Hangot Egyesület, Mihály Attila, az intézmény parancsnoka és három győri mentor jóvoltából. A váltakozó létszámmal, de folyamatosan üzemelő reintegrációs kezdeményezés minden héten új műsorral várja a hallgatókat. A médium adása a belső televíziós hálózaton érhető el, a szintén tájékoztatásra szolgáló képújság alatt.

Másfél éve működik a börtönrádiós programra a városban
Fotó: Marcali Gábor

Az elmúlt időszakban megnövekedett a külföldi fogvatartottak száma az intézményben, nekik szerettek volna valahogy segíteni azok a rádiósok, akik már régóta a csapatot erősítik. Gyula a kezdetektől főszerkesztője a Sing Sing Fm. Győrnek. Elmondta, a pluszmunka helyett inkább az lebegett a szemük előtt, hogy új kihívásokat találjanak a rutinná vált, de mindegyikük által rajongásig szeretett szabadidős elfoglaltságban.


Ebben nagy segítsége volt a szerkesztőségnek Iván, egy szerb nemzetiségű fogvatartott, aki anyanyelvi szinten beszél angolul. Ez egyébként a közös nyelv a külföldi elítéltek és az őrök között. A cél egyfajta nyelvtanítás – emelték ki a rádiósok. Az új adás célja, hogy a hétköznapokon nyújtsanak segítséget a társaiknak. Így a tervezett leckék között szerepel a napszaknak megfelelő köszönés elsajátítása, a kérem és az akarom közötti különbség megértetése vagy hogy hogyan kell elmondani, ha fáj valamijük.

Győrben is egyre népszerűbb a börtönrádió, egyre több fogvatartott hallgatja
Fotó: Marcali Gábor

A Sing Sing Fm. Győrben egyébként is megjelenő börtöninfók is helyet kapnak az angol nyelvű műsorban. Továbbá a sokakat érintő, büntetés-végrehajtással kapcsolatos jogszabály-módosításokról is beszámolna a műsor szerkesztője. Iván nagyon szereti a történelmet, különösen érdekesnek találja hazánk múltját, így első műsor gyanánt egy kis áttekintésre hívta a hallgatóit. Mesélt nekik Magyarország kultúrájáról, földrajzi elhelyezkedéséről is, de kiemelte Budapestet és a legfontosabb látnivalókat is.


A visszajelzések nagyon pozitívak. Az intézmény vezetése is üdvözölte a kezdeményezést, a külföldi hallgatóság pedig először meglepődött, hogy rájuk is gondoltak a rádiósok, de utána nagy örömmel fogadták a műsorokat, és minden héten várják az újabb adást.

Kapcsolódó Cikkek