2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Külföld

Borzalom! Kiégett egy busz Bajorországban, sok embert nem találnak

Súlyos balesetet szenvedett és teljesen kiégett egy autóbusz hétfő reggel Németországban, az A9-es autópályán, Bajorországban, 30 ember megsérült, 18 eltűnt. A mentési munkálatok végeztével, délutánra kiderült, hogy az eltűntként nyilvántartott emberek mind bennégtek a buszban. Áder János köztársasági elnök a német államfőnek küldött levelében részvétét fejezte ki Frank-Walter Steinmeiernek és az elhunytak hozzátartozóinak.

A baleset a Münchent Berlinnel összekötő autópálya Stammbach melletti szakaszánál történt a reggeli csúcsforgalom idején. A turistákat szállító busz nekirohant egy nyergesvontatónak, amely alacsony sebességgel, egy feltorlódott kocsisor végén haladt.


Az ütközés után a busz kigyulladt. A lángok átterjedtek a nyergesvontatóra, amelynek vezetője sértetlenül túlélte a balesetet. Az autóbuszból csak a váz maradt meg. A tűz oka egyelőre ismeretlen.

A buszon 46 utas és két sofőr tartózkodott, észak felől Nürnberg felé tartottak. A régió – Oberfranken (Felső-Frankföld) – rendőrkapitányságának adatai szerint az utasok 41 és 81 év közötti német állampolgárok, többnyire Szászország tartományból származnak.


Harminc embernek sikerült kimenekülni a lángok közül. Valamennyien megsérültek, többen súlyosan. Két embert életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

A buszban rekedt emberek mind meghaltak, köztük volt az egyik vezető is. A 66 és 81 év közötti férfiak és nők maradványait délután emelték ki az elszenesedett roncsból, azonosításukat az igazságügyi orvosszakértők és a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) specialistái végzik el – áll a rendőrségi közleményben, amely szerint a mentésben több mint kétszázan vettek részt, és a mentők és rendőrök munkáját az országos katasztrófavédelmi szervezet (THW) szakemberei is segítették.

Német hírportálok beszámolói szerint egy csoport nyugdíjas szenvedett szerencsétlenséget. A szászországi Drezda környékéről és Brandenburg tartományból származnak. Az olaszországi Garda-tóhoz indultak üdülni.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a helyszínen tájékozódott a baleset körülményeiről és a mentési munkálatokról. Joachim Herrmann nyilatkozatában kiemelte, hogy egyes autóvezetők elfogadhatatlan felelőtlenséggel akadályozták az úgynevezett mentősáv kialakítását. Hangsúlyozta, hogy az autópályákon és autóutakon közlekedőknek – torlódáshoz érve – kötelező a félrehúzódás, hogy az így kialakuló biztonsági folyosón a mentésben résztvevő járművek elérhessék a baleset helyszínét.

Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy más ügyben közösen tartott berlini sajtótájékoztatón kifejezték együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóinak, mielőbbi teljes gyógyulást kívántak a sebesülteknek és megköszönték a mentésben résztvevők munkáját.

Áder János köztársasági elnök is kifejezte részvétét. Frank-Walter Steinmeier német államfőnek küldött levelében azt írta, mély megrendüléssel értesült arról, hogy a Münchent Berlinnel összekötő autópályán egy turistabusz súlyos, sok német állampolgár halálát és sérülését okozó balesetet szenvedett.

“A tragédia kapcsán ezúton kívánom kifejezni őszinte részvétemet és együttérzésemet Önnek és az elhunytak hozzátartozóinak. A szerencsétlenség sérültjeinek mielőbbi felgyógyulást kívánok” – olvasható Áder János levelében, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el az MTI-hez.

Kapcsolódó Cikkek