EUR: 307,71 Ft
CHF: 265,59 Ft
2017. október 23., hétfő
Gyöngyi

Belföld

Botka leárulózta saját párttársát

A balliberális oldalon teljes a fejetlenség, az MSZP berkeiben pedig már kemény harcok folynak. Botka László ugyanis árulónak nevezte Molnár Zsoltot, a szocialista párt elnökségi tagját a 168 Órának adott interjújában. Közben Róna Péter MSZP–LMP–Jobbik összefogásra buzdít.

Molnár Zsolt /Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Tovább tart a cicaharc, no meg a teljes összevisszaság a balliberális oldalon. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László keményen megtámadta saját pártja elnökségi tagját, árulónak nevezve Molnár Zsoltot. Botka szerint Molnár szembe megy a szocialista párt kongresszuson elfogadott irányvonalával.

 

Szeged polgármestere kijelentette: az árulást és a Fidesszel való kollaborációt nem tűri a pártban, ez ellen tűzzel-vassal harcolni fog.

Molnár „bűne” az Botka szemében, hogy azt találta mondani: az LMP-t hagyni kellene önállóan indulni a választásokon, az MSZP pedig nem vitathatja el, hogy Gyurcsánynak a parlamentben a helye.

Botka szerint ő sokak érdekét sérti, a Fideszét, a Jobbikét, a kis pártokét, de Gyurcsány Ferencét is. Azt mondja, korábban létezett forgatókönyv arra, hogyan lehetne ismét Gyurcsány az ellenzék vezére, de ő felrúgta az ezt célzó megállapodásokat.

Eközben a Magyar Idők szerint a Jobbik, az MSZP és az LMP összefogását sürgetik értelmiségi körök Róna Péter közgazdász, az LMP programírójának vezetésével. Róna korábban azt mondta, jövőre a kormánynak mennie kell. A lehetséges együttműködésről a 168 Óra szerint már meg is kezdődtek az informális egyeztetések. A lap felidézi, hogy az LMP-vel a Jobbik és a szocialisták is összefognának. Vona Gábor Jobbik-elnök többször is tett erre utalást, Botka László pedig személyesen is felkereste a zöldeket februárban. Botka a budapesti körzetek felét, Pest megyében bármelyik körzetet és a közös listán a harmadik helyet kínálta fel az ökopártnak, amely azonban visszautasította az ajánlatot. Az LMP vezetői ezt megelőzően és azóta is többször hangsúlyozták: nem fognak össze senkivel, önállóan indulnak.

Botka László /Fotó: Soós Lajos

Az alku legproblémásabb részét értesülések szerint éppen az MSZP jelenti. A pártban két irányvonal alakult ki. Mindenki az LMP-t szeretné szövetségesnek, de mivel a zöldek elutasítóak, így Botka és stábja arra jutott, hogy helyi szinten inkább a Jobbikkal kellene együttműködni, mint a DK-val. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az MSZP vezetésének nagy része elfogadhatatlannak tartja a Jobbikkal való kollaborációt és Gyurcsány Ferencéket tekinti természetes szövetségesnek. Ennek ellenére a Magyar Idők szerint az MSZP és a Jobbik egyes képviselői már több informális tárgyalást folytattak egymással.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.