EUR: 352,81 Ft
CHF: 331,39 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Belföld

Budapesten egészséges és biztonsággal fogyasztható a vezetékes víz

Magyarországon az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

Őszinte megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy egy turistáknak szóló amerikai ajánlás több más kelet-európai ország mellett Magyarországot is az olyan helyek közé sorolja, ahol nem ajánlott a csapvíz fogyasztása.


Az ajánlás készítői nyilvánvalóan nem a valós tényekre alapozták a véleményüket, hanem egy sztereotípiára, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ugyanebben az ajánlásban ihatónak minősítik olyan dél-európai országok vezetékes vizét, ahol maguk az országok hívják fel látogatóik figyelmét arra, hogy a csapvíz fogyasztása veszélyes. A Fővárosi Vízművek mindent elkövet annak érdekében, hogy a téves, minden valóságalapot nélkülöző információkat töröltesse, hiszen ez nemcsak az ivóvíz-szolgáltatók, hanem Magyarország érdeke is.

A bizonyítható tény az, hogy Magyarország szerencsés földrajzi adottságainak és az ország víziközmű-ellátásért felelős szolgáltató cégei szakértelmének és tapasztalatának köszönhetően az ország ivóvízellátása biztonságos, európai viszonylatban is magas színvonalú – mind a vízminőség, mind az ivóvíz-szolgáltatás folytonossága szempontjából.


Amellett, hogy a szolgáltatott ivóvíz minősége a legmesszebbmenőkig megfelel az európai uniós előírásoknak, a magyarországi szabályozás a vizsgált paraméterek és a megengedett határértékek tekintetében is szigorúbb annál. A magyarországi ivóvíz-szolgáltatók Kormányrendeletben meghatározott keretek, szigorú hatósági számonkérés és ellenőrzés mellett, hosszú évekre visszanyúlóan dokumentálható módon végzik ivóvízminőség-ellenőrzési tevékenységüket.

Így a Fővárosi Vízművek vízminőség-ellenőrzési tevékenységét is a közegészségügyi hatóság által jóváhagyott mintavételi terv, évente csaknem 10 000 vízmintavétel és közel 200 000 vizsgált paraméterszám, akkreditált – és külső laboratórium által is ellenőrzött – laboratórium által elvégzett vízmintavétel jellemzi. A kémiai vizsgálatok mellett rendszeres mikrobiológiai és biológiai vizsgálatokat is végeznek.

Nincs róla tudomásunk, hogy a társaság közel 150 éves múltra visszatekintő tevékenysége során olyan vízminőségi kifogás merült volna fel, amely miatt szüneteltetni kellett volna a szolgáltatást.

Fővárosi Vízművek

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Több Balaton, kevesebb Adria!

  Orbán Viktor: Több Balaton, kevesebb Adria!

  Az Adria helyett válasszuk a Balatont, mert a behurcolás a jelenlegi veszélyforrás Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy hazánkban jó a helyzet, de a környező országokban rosszak az adatok.

 • Mozgó szaunává változott a 3-as metró

  Mozgó szaunává változott a 3-as metró

  Kiakadt a hőmérő, amikor a Lokál megmérte hány fokban kell aszalódniuk az utasoknak a légkondi nélküli 3-as metrón most, hogy beköszöntött a kánikula. A közel 36 fokos hőmérsékletet ráadásul idén a maszkviselés is tetézi.

 • Napsütés lesz, nagy hőség nélkül!

  Napsütés lesz, nagy hőség nélkül!

  Sok lesz a napsütés a jövő héten, de többször is várható elszórtan csapadék. Nagy hőségre nem kell készülni, a maximumok jellemzően 30 Celsius-fok alatt maradnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.