2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Belföld

Budapesten egészséges és biztonsággal fogyasztható a vezetékes víz

Magyarországon az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

Őszinte megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy egy turistáknak szóló amerikai ajánlás több más kelet-európai ország mellett Magyarországot is az olyan helyek közé sorolja, ahol nem ajánlott a csapvíz fogyasztása.


Az ajánlás készítői nyilvánvalóan nem a valós tényekre alapozták a véleményüket, hanem egy sztereotípiára, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy ugyanebben az ajánlásban ihatónak minősítik olyan dél-európai országok vezetékes vizét, ahol maguk az országok hívják fel látogatóik figyelmét arra, hogy a csapvíz fogyasztása veszélyes. A Fővárosi Vízművek mindent elkövet annak érdekében, hogy a téves, minden valóságalapot nélkülöző információkat töröltesse, hiszen ez nemcsak az ivóvíz-szolgáltatók, hanem Magyarország érdeke is.

A bizonyítható tény az, hogy Magyarország szerencsés földrajzi adottságainak és az ország víziközmű-ellátásért felelős szolgáltató cégei szakértelmének és tapasztalatának köszönhetően az ország ivóvízellátása biztonságos, európai viszonylatban is magas színvonalú – mind a vízminőség, mind az ivóvíz-szolgáltatás folytonossága szempontjából.


Amellett, hogy a szolgáltatott ivóvíz minősége a legmesszebbmenőkig megfelel az európai uniós előírásoknak, a magyarországi szabályozás a vizsgált paraméterek és a megengedett határértékek tekintetében is szigorúbb annál. A magyarországi ivóvíz-szolgáltatók Kormányrendeletben meghatározott keretek, szigorú hatósági számonkérés és ellenőrzés mellett, hosszú évekre visszanyúlóan dokumentálható módon végzik ivóvízminőség-ellenőrzési tevékenységüket.

Így a Fővárosi Vízművek vízminőség-ellenőrzési tevékenységét is a közegészségügyi hatóság által jóváhagyott mintavételi terv, évente csaknem 10 000 vízmintavétel és közel 200 000 vizsgált paraméterszám, akkreditált – és külső laboratórium által is ellenőrzött – laboratórium által elvégzett vízmintavétel jellemzi. A kémiai vizsgálatok mellett rendszeres mikrobiológiai és biológiai vizsgálatokat is végeznek.

Nincs róla tudomásunk, hogy a társaság közel 150 éves múltra visszatekintő tevékenysége során olyan vízminőségi kifogás merült volna fel, amely miatt szüneteltetni kellett volna a szolgáltatást.

Fővárosi Vízművek

Kapcsolódó Cikkek