EUR: 353,10 Ft
CHF: 327,28 Ft
2020. július 16., csütörtök
Valter

Belföld

Bűnszervezet futtatta a lányokat

Különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette, üzletszerűen, erőszakkal, fenyegetéssel elkövetett emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség harminc ember ellen. Az ügyészség szerint külföldre juttattak prostituáltakat, majd a hasznot Magyarországra küldték – közölte a vádhatóság szóvivője az ügyészség pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Szanka Ferenc elmondta: a vádirat szerint egy szegedi család feje 2011-től 2016 márciusáig előbb Ausztriában, majd Franciaországban, Strasbourgban bűnszervezetet épített ki és irányított prostituáltak kizsákmányolására. A bűnszervezet tagjai közül volt, aki a prostituáltak beszervezésében, tevékenységük irányításában és felügyeletében, bevételeik ellenőrzésében, összegyűjtésében, a tagok és a prostituáltak szállításában, valamint a bevételek Magyarországra juttatásában vett részt.


Az ügyben az Eurojust koordinálásával a francia és magyar bűnügyi hatóságok közös nyomozócsoportot hoztak létre. A bűnszervezetet vezetőivel szemben Franciaországban folyt eljárás, a hozzájuk kapcsolódó és a bűnszervezet tevékenységéből származó hasznot Magyarországon elköltőkkel szemben a magyar hatóságok jártak el – közölte Szanka Ferenc.

A főügyészség harminc embert állít bíróság elé. A vádirat szerint hamis ingatlanvásárlásokkal, azokhoz kapcsolódó pénzügyi tranzakciókkal, gépkocsi-vásárlásokkal, készpénzküldő pénzügyi szolgáltatók igénybevételével azt a látszatot keltették, hogy a bűnszervezetből származó vagyon legális eredetű, valamint így jutottak hozzá közvetlenül a prostitúciós tevékenységből származó pénzhez.


A szegedi lakhelyű és a bűnszervezetet irányító család egyes tagjainak és a hozzájuk kapcsolódó személyeknek a vagyongyarapodása, ingatlan- és gépkocsik vásárlásaik részben a bűnszervezet tevékenységéből származnak – írta a vádhatóság. Ebben az ügyészség szerint többek között okiratszerkesztő ügyvéd, használtautó-kereskedő, valamint pénzváltási tevékenységet illegálisan végző ember is segített nekik.

A vádirat érint olyan vádlottakat is, akik szintén külföldön, így Ausztriában és Franciaországban futtattak prostituáltakat vagy kényszerítettek erre erőszakkal lányokat. Esetükben a francia hatóságok nem kérték a büntetőeljárás átadását, ezért a közös nyomozócsoport által feltárt bizonyítékok alapján Magyarországon ítélkeznek velük szemben – ismertette a szóvivő.

A vádlottak egyike előzetes letartóztatásban van, többen lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állnak. Az ügyet a Szegedi Törvényszék tárgyalja majd.

Kapcsolódó Cikkek