EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Nyíregyháza

Cigánykerék Oszvald Marika-módra

A Kossuth-díjas Oszvald Marika mellett a Budapesti Operettszínház olyan sztárjai lépnek színre július 21-én, pénteken, mint Kalocsai Zsuzsa, Faragó András, Gergely Róbert és Kocsis Dénes A régi nyár című darabban a Szabadtéri Színpadon.

– Lajtai Lajos és Békeffi István operettje azért olyan sikeres majd száz évvel az első premiert követően is, mert szerelemről szól, lelki kapcsolatokról – nyilatkozta lapunknak Oszvald Marika a rá jellemző kedvességgel, közvetlenséggel. – Ráadásul mindezt sok vidámsággal, humorral, remek zenékkel fűszerezi. Szemet gyönyörködtetőek a jelmezek, s nem marad el a végéről a happy end sem. Egyaránt szól a történet a fiatalokhoz és az idősebbekhez is. Én Mimózát játszom benne, aki egykor színésznő volt, de a történet időszakában a primadonna társalkodónője, öltöztetője. Nem tudja feladni az álmait, még mindig szerepelni akar. Szerelmes Trafinába, el akarja magát vetetni vele feleségül, ami végül sikerül is neki.


Jelenet a Régi nyár című darabból, melyben Oszvald Marika (középen) Mimóza szerepében látható (Fotó: szinhaz.hu)

A rendezők, köztük ezúttal Szabó Máté is épít a művésznő akrobatikus ügyességére. Bár ő szerényen azt mondta, a darab jellegéből fakadóan ezúttal kevesebb lehetősége lesz ezt megcsillogtatni, hiszen egy idős nőt játszik, de azért most is cigánykerekezik avagy földre huppan Faragó András öléből, s mint többször láthattuk már, mindezt fiatalokat megszégyenítő ügyességgel teszi. Mi a fittségének titka? Szerinte a lélekből, a szellemiségből táplálkozik, ami segíti a testet is. Nagyon fontos a megfelelő hozzáállás a dolgokhoz: ha azt akarja, hogy a táncot jól megcsinálja, akkor az úgy is lesz! Gyermekkorában nagyon sokat szteppelt, balettozott, sportolt, toronyugrásban ifjúsági bajnoknő lett, s ezek az ismeretek jó alapokat teremtettek számára. Mint elmondta. vidámsága az életszemléletéből származik.

– Nagyon jó tanárom volt az apukám, aki azt mondta: „Ne csak a külsőségekkel foglalkozz, Marikám, hanem a lelki dolgokkal is!” Szemlélem magam körül a világot, és pozitívan igyekszem megélni a dolgaimat. Humorral és öniróniával teszem túl magam a nehéz időszakokon. Faragó Andrással 1986 óta gyakran szerepelünk együtt. Volt egy időszak, amikor elkerült a színháztól, de mióta ismét az Operettben játszik, számtalanszor voltunk egymás partnerei a különböző előadásokban. A Régi nyárban Kalocsai Zsuzsi játssza a primadonnát, akit régen elhagyott a szerelme. Báró Jankovits szerepében Gergely Róbertet láthatjuk, a darabbeli fiát az édes, aranyos Kocsis Dénes, a primadonna lányát – akiért az ifjú rajong – pedig Bori Réka alakítja. Olyan örökzöld slágerek csendülnek majd fel, mint a Hol van az a nyár, Legyen a Horváth kertben Budán – tette hozzá a művésznő.


Kapcsolódó Cikkek