EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Egyéb XIV.kerület

Családbarát lesz a Városliget

A nagyközönségnek is bemutatták a Városliget új tájépítészeti vázlattervét, amelyből kiderül, családbarát és fenntartható Városliget jön létre a Liget Budapest projekt keretében elvégzendő parkrekonstrukció nyomán.

Mint kiderült, a tervező Garten Studióhoz 118 szervezet juttatott el összesen 558 javaslatot, ezek 90 százalékát sikerült befogadni. Magyarország legnagyobb szabású parkfejlesztése remélhetőleg megmutatja: lehet olyan eredményre jutni, amely a legtöbb Liget-használó csoport nagy örömére szolgál.

A tervek szerint a nyugalom szigete lesz a Városliget (Fotó:epiteszforum.hu)

Mint Persányi Miklós, a projekt kert- és tájépítészeti feladatokért felelős miniszteri biztosa elmondta, szükség van az M3-as autópálya forgalmának kivezetésére, a P+R parkolók és a közösségi közlekedés átgondolására. Az átmenő forgalmat ezért – a közösségi közlekedés kivételével – megszüntetik a Városliget egész területén. Hozzátette, a Ligetből a városba kinyúló „zöldcsápokra” vonatkozó javaslatát megfogadták, így a Városligeti fasorba és a Dózsa György útra sok száz facsemetét ültettek. A miniszteri biztos azt is hangsúlyozta, hogy a Városligeti-tó medrében a jövőben egész évben – a korcsolyaszezon kivételével – víz lesz, a Liget forgalommentesítése után pedig érdemes elgondolkodni a Hősök teréről is, ott is megfontolandó az újraparkosítás.
Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója szerint az egyik legfontosabb cél a park jövőbeli fenntarthatósága volt. Hangsúlyozta, gyermekbarát, családközpontú, okos közösségi teret képzeltek el, ennek érdekében akadálymentesítési koncepció is készült. A fejlesztés első eredményének nevezte, hogy a ligeti bódésor helyén az eredeti tervek szerint megépültek a pavilonok, a street foodtól a fine diningig sokféle igényt kiszolgálva, állandó minőségbiztosítás mellett.
Persze a munka a jövőben sem áll le. A parkon belül nem építenek ki kerékpárutat, a kerékpárosok azonban használhatják majd a Ligetet, és nyolc új Bubi-állomást is létrehoznak. 13 digitális információs táblát, 15 statikus térképet és 11, USB-töltővel, wifis hotspottal ellátott okos padot helyeznek el. Az is biztos, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő mellett vizes élménytér létesül, az Új Nemzeti Galéria környékére pedig egy zárt és egy nyílt kutyafuttató kerül, a kutyák és a gazdák komfortját szolgáló berendezésekkel. Ide tervezik a sörkertet és a hőlégballon-felszállóhelyet is. A KRESZ-park közlekedési játszótérré fejlődik, és megújul a Vakok kertje, amely mellett az iskolásoknak szánt sportpályákat helyezik el.

Kapcsolódó Cikkek