EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Egyéb XIV.kerület

Családbarát lesz a Városliget

A nagyközönségnek is bemutatták a Városliget új tájépítészeti vázlattervét, amelyből kiderül, családbarát és fenntartható Városliget jön létre a Liget Budapest projekt keretében elvégzendő parkrekonstrukció nyomán.

Mint kiderült, a tervező Garten Studióhoz 118 szervezet juttatott el összesen 558 javaslatot, ezek 90 százalékát sikerült befogadni. Magyarország legnagyobb szabású parkfejlesztése remélhetőleg megmutatja: lehet olyan eredményre jutni, amely a legtöbb Liget-használó csoport nagy örömére szolgál.

A tervek szerint a nyugalom szigete lesz a Városliget (Fotó:epiteszforum.hu)

Mint Persányi Miklós, a projekt kert- és tájépítészeti feladatokért felelős miniszteri biztosa elmondta, szükség van az M3-as autópálya forgalmának kivezetésére, a P+R parkolók és a közösségi közlekedés átgondolására. Az átmenő forgalmat ezért – a közösségi közlekedés kivételével – megszüntetik a Városliget egész területén. Hozzátette, a Ligetből a városba kinyúló „zöldcsápokra” vonatkozó javaslatát megfogadták, így a Városligeti fasorba és a Dózsa György útra sok száz facsemetét ültettek. A miniszteri biztos azt is hangsúlyozta, hogy a Városligeti-tó medrében a jövőben egész évben – a korcsolyaszezon kivételével – víz lesz, a Liget forgalommentesítése után pedig érdemes elgondolkodni a Hősök teréről is, ott is megfontolandó az újraparkosítás.
Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója szerint az egyik legfontosabb cél a park jövőbeli fenntarthatósága volt. Hangsúlyozta, gyermekbarát, családközpontú, okos közösségi teret képzeltek el, ennek érdekében akadálymentesítési koncepció is készült. A fejlesztés első eredményének nevezte, hogy a ligeti bódésor helyén az eredeti tervek szerint megépültek a pavilonok, a street foodtól a fine diningig sokféle igényt kiszolgálva, állandó minőségbiztosítás mellett.
Persze a munka a jövőben sem áll le. A parkon belül nem építenek ki kerékpárutat, a kerékpárosok azonban használhatják majd a Ligetet, és nyolc új Bubi-állomást is létrehoznak. 13 digitális információs táblát, 15 statikus térképet és 11, USB-töltővel, wifis hotspottal ellátott okos padot helyeznek el. Az is biztos, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő mellett vizes élménytér létesül, az Új Nemzeti Galéria környékére pedig egy zárt és egy nyílt kutyafuttató kerül, a kutyák és a gazdák komfortját szolgáló berendezésekkel. Ide tervezik a sörkertet és a hőlégballon-felszállóhelyet is. A KRESZ-park közlekedési játszótérré fejlődik, és megújul a Vakok kertje, amely mellett az iskolásoknak szánt sportpályákat helyezik el.


Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.