EUR: 307,66 Ft
CHF: 265,63 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Belföld

Czibere: A társadalmi integráció szimbóluma az Erzsébet-tábor

Az országban 43 ezer értelmi fogyatékos él, közülük 10,5 ezer gyermek, illetve fiatal. Az ő társadalmi integrációjuknak fontos szimbóluma a fonyódligeti Erzsébet-tábor, ahol a fogyatékossággal élők másokkal együtt táborozhatnak – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön a helyszínen.

Czibere Károly, miután megtekintette a sérült fiatalok foglalkozásait, arról is beszámolt, a kormány fontosnak tartja, hogy ne csak az intézményekben segítsen a fogyatékossággal élőknek, hanem az otthon élők családja számára is nyújtson egyfajta segítséget. Példaként említette a táboroztatást és a Fecske-program keretében nyújtott szolgáltatást, amely a fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok felügyeletének megoldásában segít.

Az államtitkár hangsúlyozta, a táborban folyó alkotói munka azért is fontos, mert itt az értelmi fogyatékos fiatalok is meg tudják mutatni, mire képesek, miben tehetségesek. Az ő alkotásaik hidat jelentenek, üzenetet hordoznak a nem fogyatékosok felé – tette hozzá.

Czibere Károly beszélt arról is, hogy míg tavaly 4,4 milliárd forintot, addig az idén 5,2 milliárd forintot szán a kormány az Erzsébet-táborokra. A következő három évben 26 milliárd forintot fordítanak a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor fejlesztésére, 25 ezerről 60 ezer férőhelyre növelve a kapacitásukat.

Fecske-Papp Judit, az Erzsébet-táborok kommunikációs igazgatója elmondta, jelenleg 915 gyermek nyaral a fonyódligeti táborban gyakorlatilag ingyen, közülük 55-en értelmi fogyatékosok.

Asztalos Zsolt, a sérült fiatalok speciális alkotótáborának szakmai vezetője, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke arról számolt be, hogy míg a felnőttek részéről manapság is bőven van ellenérzés, a fonyódligeti tábor tapasztalatai szerint a 6-12 éves gyerekek rögtön befogadják a szellemi fogyatékossággal élőket.

Fonyódligeten öt éve szerveznek speciális alkotótáborokat, ahol a sérült fiatalok számos közös programban vesznek részt.

“A tíz táborból jelenleg kettőn vehetnek részt a szellemi fogyatékos gyerekek, a vágyam, hogy a jövőben minden turnusban jelen lehessünk”- mondta a szakmai vezető, akinek a szervezésében a műhelymunkák meghatározott tematika szerint, művész tanárok vezetésével folynak, különböző művészeti ágakban.

Asztalos Zsolt kiemelte, meg kell találni, miben tehetségesek ezek a fiatalok, akik által hihetetlen produkciók jöhetnek létre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros nem jótékonykodott, hanem trükközött

  Soros nem jótékonykodott, hanem trükközött

  Sajtóhírek szerint Soros György amerikai milliárdos több mint 18 milliárd dollárt, azaz 4716 milliárd forintot utalt át vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak(OSF).

 • 30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

  30 milliárdból újul meg a Dél-pesti Kórház

  A következő 10 évben hatalmas mértékű, mintegy 700 milliárd forint értékű kórház- és szakrendelő-fejlesztésbe kezd a kormány az Egészséges Budapest Program keretében – mondta tegnap a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban tartott sajtótájékoztatón Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő.

 • Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

  Orbán Viktor beszédet mond a forradalom ünnepén

  Szabadságkoncerttel és egyebek mellett csodás fényfestéssel készülnek a szervezők az idei október 23-ai ünnepségre, amelyen Magyarország kormányfője, Orbán Viktor mond beszédet a Terror Háza Múzeum előtt.

 • Tovább nőtt a használt autók magánimportja

  Tovább nőtt a használt autók magánimportja

  Folytatódott a használt autók magánimportjának növekedése az év első kilenc hónapjában, annak ellenére, hogy a beáramló járművekkel kapcsolatban változatlanul sok a rossz tapasztalat – írja a magyarországi használtautó-piac egyik legjelentősebb szereplője, a Das WeltAuto az MTI-hez eljuttatott közleményében.