EUR: 323,95 Ft
CHF: 287,88 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Belföld

Czibere: A társadalmi integráció szimbóluma az Erzsébet-tábor

Az országban 43 ezer értelmi fogyatékos él, közülük 10,5 ezer gyermek, illetve fiatal. Az ő társadalmi integrációjuknak fontos szimbóluma a fonyódligeti Erzsébet-tábor, ahol a fogyatékossággal élők másokkal együtt táborozhatnak – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön a helyszínen.

Czibere Károly, miután megtekintette a sérült fiatalok foglalkozásait, arról is beszámolt, a kormány fontosnak tartja, hogy ne csak az intézményekben segítsen a fogyatékossággal élőknek, hanem az otthon élők családja számára is nyújtson egyfajta segítséget. Példaként említette a táboroztatást és a Fecske-program keretében nyújtott szolgáltatást, amely a fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok felügyeletének megoldásában segít.


Az államtitkár hangsúlyozta, a táborban folyó alkotói munka azért is fontos, mert itt az értelmi fogyatékos fiatalok is meg tudják mutatni, mire képesek, miben tehetségesek. Az ő alkotásaik hidat jelentenek, üzenetet hordoznak a nem fogyatékosok felé – tette hozzá.

Czibere Károly beszélt arról is, hogy míg tavaly 4,4 milliárd forintot, addig az idén 5,2 milliárd forintot szán a kormány az Erzsébet-táborokra. A következő három évben 26 milliárd forintot fordítanak a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor fejlesztésére, 25 ezerről 60 ezer férőhelyre növelve a kapacitásukat.


Fecske-Papp Judit, az Erzsébet-táborok kommunikációs igazgatója elmondta, jelenleg 915 gyermek nyaral a fonyódligeti táborban gyakorlatilag ingyen, közülük 55-en értelmi fogyatékosok.

Asztalos Zsolt, a sérült fiatalok speciális alkotótáborának szakmai vezetője, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke arról számolt be, hogy míg a felnőttek részéről manapság is bőven van ellenérzés, a fonyódligeti tábor tapasztalatai szerint a 6-12 éves gyerekek rögtön befogadják a szellemi fogyatékossággal élőket.

Fonyódligeten öt éve szerveznek speciális alkotótáborokat, ahol a sérült fiatalok számos közös programban vesznek részt.

“A tíz táborból jelenleg kettőn vehetnek részt a szellemi fogyatékos gyerekek, a vágyam, hogy a jövőben minden turnusban jelen lehessünk”- mondta a szakmai vezető, akinek a szervezésében a műhelymunkák meghatározott tematika szerint, művész tanárok vezetésével folynak, különböző művészeti ágakban.

Asztalos Zsolt kiemelte, meg kell találni, miben tehetségesek ezek a fiatalok, akik által hihetetlen produkciók jöhetnek létre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy segédmotoros kerékpárt toló férfit péntek délután Siófokon, egy vasúti átjárónál – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 • Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  A magyarok nagyon sokat dolgoztak és imádkoztak, hogy hazájuk ismét sikeres és büszke ország legyen, és küzdelmeiket nem tudták volna sikeresen megvívni, ha nincsenek barátaik, és nincsenek bajor barátaik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Münchenben a magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepségén.

 • Az ország összes börtönében razziát tartott a büntetés-végrehajtás

  Az ország összes börtönében razziát tartott a büntetés-végrehajtás

  Biztonsági vizsgálatot tartott az ország összes börtönében a büntetés-végrehajtás a rendőrség és az adóhatóság támogatásával. Több mint négyezer zárkát és csaknem 17 ezer fogvatartottat ellenőriztek – tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) pénteken az MTI-t.