EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb X.kerület XVII.kerület XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület

Dél-Budától Kelet-Pestig autózhatunk

Új híd épül a fővárosban, amelynek révén közvetlen közúti kapcsolat jön létre Dél-Budapesten; a létesítmény Észak-Csepelen keresztül köti össze a Galvani út vonalában Dél-Budát, az M1/M7 bevezető szakaszát Dél-Pesttel, egészen a Jászberényi útig − tájékoztatta a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja az MTI-t.

A tervezett Galvani híd majdani budai bekötési pontjának helyszíne a Duna-parton, a Galvani utca és Budafoki út kereszteződésének közelében
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A közleményből kiderül, a kétszer három sávos új Duna-híd nemzetközi, meghívásos tervpályázata megjelent, erre 17 magyar és külföldi tervezőiroda jelentkezett. A jövő évben dől el, hogy mely tervek alapján készülhet el a híd. Az átkelő kiépülésével naponta 42 ezer gépjárművel csökken a belvárosi hidak, illetve napi nyolcezer autóval az Üllői út forgalma. Ugyanakkor a híd nyomvonalának meghosszabbításával egy új fővárosi, déli körgyűrű alakulhat ki, közvetlen összeköttetést teremtve Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között.


A Soroksári út és az Illatos út kereszteződésébe érkezik majd, aki Budáról indul útnak
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Emlékeztetnek: Budapest új Duna-hídjának − korábbi nevén Galvani-híd − megépítéséről 1994-ben döntött az akkori fővárosi közgyűlés, ám a megvalósításra azóta sem került sor. Miközben a belvárosi szakaszon megközelítőleg kilométerenként található átkelési lehetőség, a Dunának ezen a déli szakaszán 15 kilométeren keresztül nem található híd. A nyertes pályamű kiválasztásáról neves magyar és külföldi szakemberekből álló tervzsűri dönt.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.