EUR: 317,73 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Külföld

Egy kínai kórházban megpróbáltak “meggyógyítani” egy meleg férfit

Kártérítést kell fizetnie és bocsánatot kell kérnie Kínában egy kórháznak egy meleg férfitől, amiért megpróbálták “kigyógyítani” homoszexualitásából – döntött kedden egy kínai bíróság.

A Kína középső részén fekvő Honan tartományban található Csümadien pszichiátriai kórházat 5000 jüan (mintegy 200 ezer forint) kártérítés megfizetésére kötelezte az igazságszolgáltatás.


A most 37 éves férfit családja kérésére kezdték kényszergyógykezelni a létesítményben 2015 őszén, miután a férfi tudatta feleségével, hogy rájött, hogy meleg, és el szeretne válni tőle. A férfit “szexuális orientációs zavarral” diagnosztizálták, de ő világosan közölte a kórházban, hogy elutasítja a kezelést, mégsem engedték távozni.

A férfi az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: napi 20 órán át az ágyhoz volt kötözve, és különféle gyógyszereket vetettek be vele, ha pedig ezt megtagadta, veréssel fenyegették. A bíróságon a kórház azzal védekezett, hogy a férfi szorongás jeleit mutatta, és önveszélyes volt. A bíróság szerint semmi sem indokolta a férfi szabadságának korlátozását.

Kínában továbbra is számos intézmény kínál “konverziós terápiát”, annak ellenére szakértők szerint ennek tudományos alapja nincs, és nem is hatékony. Kínában 2001-ben törölték a mentális betegségek sorából a homoszexualitást, de az érintett családok továbbra is sokszor kiközösítik azokat, akik vállalják másságukat.

Melegjogi szervezetek üdvözölték a bíróság döntését.

Kapcsolódó Cikkek