EUR: 324,65 Ft
CHF: 281,85 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb Szekszárd

Egy új program segít a koraszülötteknek és szüleiknek

A koraszülötteknek ad több esélyt a teljes életre egy mentorprogram, amelyet a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány indított el regionális szinten.

A tervek szerint az EU-s támogatásból megvalósuló programban mentorházakat alakítanak ki, amelyek számos területen kínálnak segítséget. Az alapítvány 577 millió forint támogatást nyert el a mentorprogramra, amelyet három éven át működtetnek és további öt évig fenntartanak. Összesen 27 új munkahelyet teremtenek a régió érintett három megyéjében, Pécsen, Kaposváron és Szekszárdon pedig központokat hoznak létre. A program szekszárdi központja a Balassa János Megyei Kórház gyermekosztályán lesz.


Mint dr. Nagy Éva, az alapítvány kuratóriumának tagja elmondta, egyebek közt védőnőket készítenek fel a koraszülöttek életminőségét javító korai fejlesztésre és a területen elérhető legfrissebb szaktudások alkalmazására. Mindebből a koraszülöttek ellátásában dolgozó egészségügyi szakemberek, szociális területi dolgozók, az érintett szülők is részesülnek.

A dél-dunántúli régióban a koraszülöttek aránya 8,5-8,9 százalék körül stagnál
Fotó: Fazekas Zoltán

A programba 1500 szülőt vonnak be és mintegy ezer koraszülött teljesebb életét tehetik lehetővé. Ennek egyik kulcsa az információk átadása, eljuttatása a szülőkhöz, könnyebben elérhetővé tétele a személyes találkozások, foglalkozások révén. Ugyanakkor a tudományos kutatás és a módszertan fejlesztése is zajlik.


Létfontosságú eszközökkel is segít az alapítvány, több tucat légzésfigyelő és babamérleg beszerzését is tervezik – ezek bérelhetők lesznek. Emellett orvosi diagnosztikai eszközök, fejlesztőjátékok és informatikai berendezések is az új felszerelés részét képezik.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.