EUR: 325,20 Ft
CHF: 295,42 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Szekszárd

Egy új program segít a koraszülötteknek és szüleiknek

A koraszülötteknek ad több esélyt a teljes életre egy mentorprogram, amelyet a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány indított el regionális szinten.

A tervek szerint az EU-s támogatásból megvalósuló programban mentorházakat alakítanak ki, amelyek számos területen kínálnak segítséget. Az alapítvány 577 millió forint támogatást nyert el a mentorprogramra, amelyet három éven át működtetnek és további öt évig fenntartanak. Összesen 27 új munkahelyet teremtenek a régió érintett három megyéjében, Pécsen, Kaposváron és Szekszárdon pedig központokat hoznak létre. A program szekszárdi központja a Balassa János Megyei Kórház gyermekosztályán lesz.


Mint dr. Nagy Éva, az alapítvány kuratóriumának tagja elmondta, egyebek közt védőnőket készítenek fel a koraszülöttek életminőségét javító korai fejlesztésre és a területen elérhető legfrissebb szaktudások alkalmazására. Mindebből a koraszülöttek ellátásában dolgozó egészségügyi szakemberek, szociális területi dolgozók, az érintett szülők is részesülnek.

A dél-dunántúli régióban a koraszülöttek aránya 8,5-8,9 százalék körül stagnál
Fotó: Fazekas Zoltán

A programba 1500 szülőt vonnak be és mintegy ezer koraszülött teljesebb életét tehetik lehetővé. Ennek egyik kulcsa az információk átadása, eljuttatása a szülőkhöz, könnyebben elérhetővé tétele a személyes találkozások, foglalkozások révén. Ugyanakkor a tudományos kutatás és a módszertan fejlesztése is zajlik.


Létfontosságú eszközökkel is segít az alapítvány, több tucat légzésfigyelő és babamérleg beszerzését is tervezik – ezek bérelhetők lesznek. Emellett orvosi diagnosztikai eszközök, fejlesztőjátékok és informatikai berendezések is az új felszerelés részét képezik.

Kapcsolódó Cikkek