2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Belföld

Egymásnak esett Soros-pénzén az Index és a 24 újságírója

Nem mindennapi kommetháborúba futott bele az Origo. Történt ugyanis, hogy az Index egyik újságírója egy közel-keleti utazásra készülve szeretne a migránsokról riportot készíteni, amit, teljes egészében Soros György egyik alapítványa finanszíroz. Ilyen hátszéllel azonban joggal merülhet fel a kérdés, hogy az így készült anyagok objektivitása mennyiben áll meg, mennyire hiteles. A 24.hu egyik munkatársánál ez teljesen kiverte a biztosítékot, hiszen itt több ezer dolláros költségekről van szó.

Simicska Lajos újságjának, az Indexnek egyik riportere Soros György alapítványától kap pénzt arra, hogy beutazza a Közel-Keletet, ahonnan azt várják az újságírótól, hogy emberi történeteket hozzon a lapnak.


„Amúgy a pénzt az OSIFE-től úgy kaptam, hogy ők kerestek meg, látva a riportjaimat. Azt mondták, hogy szeretnék, ha folytatnám a riportokat hosszabb távon is.” írta az Index újságírója, aki egyébként hasonló forrásokból már megjárta az iraki Moszult, a hetekben pedig Szíriába készül, hogy ott gyűjtsön anyagot a migrációs hullám megkedveltetéséhez. Ebből kifolyólag érdeklődött a lap riportere egy titkos újságírói csoportban, hogy milyen költségekre számíthat útja során.

A bökkenő ezzel csak az volt, hogy a titkosnak hitt csoport mégsem annyira titkos, ugyanis ennek a csoportnak a 24 egyik haditudósításban utazó kollégája is tagja, aki nem hagyta szó nélkül az érdeklődő Indexes újságíró sorait. A lap tudósítója arra volt kíváncsi, hogy vajon honnan van egy ilyen, nem éppen olcsó utazásra pénze az indexes kollégának. Elmondása szerint ő már többször is járt ezen a környéken, és úgy kalkulált, hogy ez a túra alsó hangon is számolva napi 1300 dollárba, átszámítva 350 ezer forintba kerül. A haditudósító annyira begőzölt, hogy az egész sztorit megírta egy másik, már magyar újságírókból álló Facebook-csoportba is, amit az Origo csapata szúrt ki. A 24-es újságíró így fogalmazott:


„Egy hétnél kevesebbet (sic!) nem nagyon érdemes bemenni, matekozzátok ki, hogy az mennyi pénz”, majd hozzáteszi, hogy egyetlen kérdése lenne még; – Melyik magyar médium tudja ezt megfinanszírozni, mert oda szívesen jelentkezne ő is. A válaszra nem kellett sokáig várni, hiszen az Index tartalomfejlesztési vezetője lazán csak annyit írt válaszban, hogy „Az Index”. A 24-es kollégának erre eldurrant az agya:

„b*szom, elég jól megy akkor, ha ennyi pénz van. Az Index fizeti ezt az utat, vagy a Soros-alapítvány?” – tette fel felpaprikázva a kérdést. Hozzátette, hogy megdöbbentőnek tartja, hogy az Index újságírójának moszuli kiruccanását is ideszámítva, vannak alapítványok, amelyek 15 ezer dollárokat vágnak hozzá újságírókhoz úgy, hogy az sem tiszta, milyen céllal is küldik őket konfliktuszónákba.

 „Szóval, k*rva nagy összeget fizet az OSIFE, hogy egy for profit újság for profit újságírója menjen és tolja a magyar médiában ezt a témát. Az indexes kollégák ezt kvázi normálisnak tekintik, kérdés az nincs, hogy ezt így hogyan és mire fel. Ez olyan, mint egy tündérmese. A tehetséges újságírót megkeresi a tündér és hozzáb*sz egy csomó pénzt!” – írta.

Az Index Soros által finanszírozott újságírójánál itt szakadt el a cérna. Kikérte magának a 24-es munkatársa magatartását, amellyel szerinte „az életét is veszélyezteti”. Ebben a hozzászólásában közölte azt is, hogy az OSIFE pénzeli ezeket a túrákat, ugyanakkor kikérte magának, hogy egy másik újságíró azt feszegesse, hogy a Soros-pénz mennyiben befolyásolja a megszülető cikkek irányultságát.

„Ezek sem rossz kérdések pedig” – szúrt vissza a 24-es újságíró. Itt beszállt a kommentcsatába az ugyancsak Soros pénzén is élő Átlátszó emblematikus arca is, aki így torkolta le a 24 munkatársát:

„Te is kaptál Soros-szponzorált fizetést az Átlátszónál egy darabig, ne hőbörögj már, nagyon méltatlan, amit csinálsz.”

Ennél a pontnál a kritizált indexesnél is elpattant a húr, majd közölte a 24-es kollégájával, hogy amit csinál, az akadékoskodás, a szíriai utazás előtt pedig a szervezésen és a kikapcsolódáson kívül mással nem hajlandó foglalkozni, így a vitát befejezettnek tekinti.

Kapcsolódó Cikkek