2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Belföld

Egyre jobb lesz itthon nyaralni!

Legyen a Balaton Európa egyik legdinamikusabban fejlődő, legélhetőbb turisztikai térsége – többek között ez a célja annak a nagyszabású fejlesztésnek, amelyhez a kormány 117 milliárd forintot biztosít.

Ezzel egyidejűleg elindult a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program is, melynek a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció a zászlóshajóprojektje, vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes hitel formájában.

– A soha nem látott mértékű turizmusélénkítő forrásból a Balaton mellett jut a Sopron–Fertő, valamint a Tokaj–Felső-Tisza–Nyírség térségnek is. A források akár már holnaptól rendelkezésre állnak a Magyar Közlönyben is megjelent határozat értelmében – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója nemrégiben.

Elmondta: az ágazat jelenlegi 10,0–10,5 százalékos részesedését a GDP-ből 2019 végére 16 százalékra kívánják emelni, Ausztriához hasonlóan.
Guller Zoltán szerint óriási potenciál van a belföldi turizmus fejlődésében, mely 2016-ban és 2017 első negyedévében is rekordteljesítményt mutatott. A legfontosabb mutatók szerint Magyarországot egyre többen választják úti célként mind a külföldiek, mind a belföldön nyaralók. A KSH 2016-os adatai szerint a belföldi vendégek száma (5 millió 815 ezer 451 fő) több mint 6 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma (13 millió 827 ezer 408 éjszaka) 7 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a kormány mindent megtett azért, hogy a Balaton a következő húsz évben versenyképes turisztikai térséggé válhasson. Erre az uniós forrásokkal együtt összesen 360 milliárd forintot szán. Beszámolt a már folyamatban lévő strandfejlesztésekről, amelynek során 55 balatoni strand újulhat meg még az idén, közel kétmilliárd forintból.
De ez még nem minden! Már zajlanak a szakmai egyeztetések a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukcióról, amely a 2030-ig tartó futamidő végéig 2000 szálláshely, a fővároson kívüli kereskedelmi szálláshelyek zömét kitevő szállodák és panziók minőségi fejlesztését teszi lehetővé.


– A minden idők legnagyobb hazai szállásfejlesztési programjának finanszírozását a kormányzat a program 2030-ig tartó teljes futamidejére biztosítani fogja a hazai költségvetés forrásaiból – tette hozzá dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter.

Az új támogatási konstrukció felhívása a kisfaludyprogram.hu weboldalon érhető el, a hónap végéig tartó szakmai konzultáció keretében érkező észrevételeket pedig a [email protected] e-mail-címen várja az MTÜ. A fejlesztési források igénylésére pedig már szeptember elsejétől lehetőségük lesz a szállodák és panziók tulajdonosainak.


Mivel az MTÜ által ütemezetten meghirdetett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében a pályázók a tervezett fejlesztéseiknek átlagosan legfeljebb 50 százalékát fedezhetik, az MTÜ és az MFB együttműködésének köszönhetően a hiányzó rész biztosításához felhasználhatják az MFB ehhez a programhoz kifejlesztett kedvezményes kamatozású hiteltermékét.

Az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 7.17 hitelprogram tökéletesen illeszkedik a vissza nem térítendő támogatáshoz is, de önállóan is ideális megoldás.

 

 Magyarország rád vár!

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) több hónapos kampányt indított, hogy belföldi utazásra inspirálja a magyar utazni vágyókat. A kampány hazai úti célokat, kulturális és természeti értékeket mutat be és népszerűsít. A cél, hogy arra inspirálják a magyar családokat, minél többen minél több időt töltsenek el belföldön az adott desztinációban. Erre utal a megmozdulás szlogenje is: Magyarország rád vár! Az augusztus 31-ig tartó, több hónapos kampány klasszikus médiaeszközöket (például televízió, rádió, közterületi és sajtómegjelenések) foglal magában, ugyanakkor az MTÜ minden eddiginél hangsúlyosabb szerepet szán a digitális kommunikációnak: külön kampányweboldalt indít és üzemeltet „fedezdfel.itthon.hu” címmel, valamint közösségi médiaaktivitásokat is tervez.

Kapcsolódó Cikkek