2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Egyéb XIX.kerület

Elbúcsúztatták Jókai Annát

Pályatársai és tisztelői jelenlétében búcsúztatták el Jókai Anna Kossuth-nagydíjas írót, a nemzet művészét múlt héten a fővárosi Magyar Szentek Templomában.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

− Jókai Anna halála a nemzet nagy vesztesége − mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője pedig úgy fogalmazott az eseményen: Jókai Anna fordulatos, sokszor nagyon keserves és nehéz életútjának egyik legfontosabb gondolata, hogy nem másokban és a külső körülményekben kell keresni a hibát, rosszat, a torzultságot, a bűnt, hanem saját magunkban. V. Majzik Mária képzőművész elmondta, a Jókai Anna urnája elé kerülő, általa mintázott domborművön a galamb a Szentlelket szimbolizálja, a nap pedig azért tűnik fel az alkotáson, mert az égitest a világosságot, a békességet hozza el úgy, ahogy ezt Jókai Anna gondolatai, írásai, beszédei teszik.


A nemzet művésze címmel kitüntetett író, a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Keresztény Kulturális Akadémia tagja, Kispest díszpolgára életének 85. évében, június 5-én hunyt el. A hamvait rejtő urnát a búcsúztató szertartás után a család kísérte végső útjára.

Pitti Katalin operaénekes a zene segítségével búcsúzott
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó Cikkek