2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb I.kerület XII.kerület

Eléneklik az Arany-balladákat

A 15 éves születésnapját a MOMKultban ünnepelte a Fool Moon énekegyüttes, majd nem sokkal később Moszkvában 150 induló között megnyerték egy nemzetközi pop a capella fesztivál első díját az öt főnél nem nagyobb csapatok kategóriájában. Az Arany János-évben pedig Kováts Kriszta Arany-órájában szerepelnek Pesten és Budán, szerte az országban.

„Edward király, angol király / Léptet fakó lován: / Hadd látom, úgymond, mennyit ér / A velszi tartomány.” Mind ismerjük ezeket a sorokat. Most azonban a capella énekkísérettel hallhatjuk A walesi bárdokat, csakúgy, mint a Mátyás anyját, a Vörös Rébéket, az Árva fiút, a Hídavatást, az Éjféli párbajt, a Zách Klárát, a Tetemrehívást, a Népdalt és az Ágnes asszonyt a Fool Moon előadásában.


Az Arany-óra több műfajt ötvöz: koncertet és színházat, képzőművészetet, videót és irodalmat. Szörényi Levente klasszikus feldolgozása mellett Szirtes Edina Mókus írt új dalokat Kováts Kriszta Arany-órájához, amelyen az öttagú Fool Moon férfi énekegyüttes mellett Farkas Gábor Gábriel is énekel és rajzol és Szirtes Edina Mókus is zenél: hegedül és énekel. A ritmusszekciót Keönch László Farkas és Jammal beatboxos előadók alkotják.

A Petőfi Irodalmi Múzeum nyári fesztiválján mi is meghallgattuk. Nekünk tetszett, és jó volt látni, hogy az előadás az idősebb generáció tagjait és az egészen fiatalokat egyaránt érdekelte.


– Mindannyian szeretjük az irodalmat, a verseket – mesélte Németh Miklós, a Fool Moon vezetője azzal kapcsolatban, hogyan keveredtek bele az Arany-balladákba. – Én személyesen Arany János-rajongó vagyok, de az ötlet Kováts Krisztától érkezett, aki megkérte Szirtes Edina Mókust, hogy zenésítsen meg tíz Arany-balladát úgy, hogy a cappella legyen beatboxszal. Így született meg az Arany-óra-előadásunk. Németh Miki – aki maga is hangszerelt egy-két dalt a műsorban – hozzátette, a rövidebb balladák tudnak nagyon fülbemászóak lenni, akár slágergyanúsak is. A Népdal címűt például a Fool Moon beemelte az állandó repertoárba.

Kováts Kriszta, az est ötletgazdája a Lokál Extrának elmondta, nagyon szereti ezeket a balladákat, és az Arany-évre csak felújították a már 2008-ban elkészített műsort.

– Ezek nagyon erős és fontos szövegek, annyira sűrű, annyira színpadra való, szép egy-egy Arany-ballada, hogy muszáj volt ezt az estet létrehozni. Annak idején Mókustól kértem segítséget, ő ajánlotta a Fool Moont. Mi nagyon szeretjük ezt az előadást, és azt tapasztaljuk, hogy nagy az érdeklődés és szívesen fogadja a közönség az énekes Arany-óránkat.

Kapcsolódó Cikkek