EUR: 325,28 Ft
CHF: 295,22 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Külföld

Életrajzi filmet forgatnak J.R.R. Tolkienről

Dome Karukoski finn rendező forgatja a J.R.R. Tolkienről (1892-1973) szóló életrajzi filmet Hollywoodban – közölte a Helsinki Filmi produkciós cég.

A Deadline Hollywood filmes hírportál értesülései szerint már meg is kezdődött a szereplőválogatás a mozihoz.


A Finnország egyik legkiemelkedőbb filmkészítőjeként ünnepelt 40 éves Karukoski nevéhez fűződik az idén megjelent Tom of Finland című film, amely Touko Laaksonen (1920-1991) homoszexuális finn grafikus életét mutatja be.

A Gyűrűk Ura és A hobbit írójáról készülő film forgatókönyvét az ír rendező, David Gleeson és a brit Stephen Beresford jegyzi.

A film “azokat az éveket mutatja be, amikor az árván maradt Tolkien barátokra, szerelemre és művészi inspirációra lel egy csapatnyi kiközösített fiatal körében az iskolában”.

A film elmeséli Tolkien első világháborús élményeit. Az írót 1916 közepén a francia frontra vezényelték, részt vett a somme-i csatában, majd kórházba került. A betegágyon kezdte írni meséit, a megalkotott új nyelveihez történeteket talált ki.

A háború után az angol nyelv hivatalos útmutatójának számító Oxford szótáron dolgozott, később az Oxfordi Egyetemen tanított óangol nyelvet egészen nyugdíjba vonulásáig, 1959-ig.

Egy másik életrajzi film is készül Tolkienről. A James Strong brit rendező által jegyzett Middle Earth (Középfölde) című film Tolkien ifjúságát és későbbi feleségéhez, Edith Bratthez fűződő szerelmét idézi fel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Thor nevében akart füvet venni

    Thor nevében akart füvet venni

    Valaki nagyon humoros kedvében volt Kanadában, amikor egy kamuszemélyivel szeretett volna online marihuánát vásárolni. A vásárlás részével még nem is lett volna probléma, ugyanis az országban legális a fűvásárlás 18 év felett, ám a személyi igazolvány, ami a beszerzéshez elengedhetetlen, több, mint furcsa.