EUR: 353,10 Ft
CHF: 332,40 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Külföld

Elhunyt Danyiil Granyin orosz író, a leningrádi blokád egyik krónikása

Kilencvennyolc évesen elhunyt kedden Szentpéterváron Danyiil Granyin szovjet-orosz író, Leningrád ostromának egyik krónikása, aki a Vörös Hadsereg önkénteseként maga is védte a hitleristák ostromolta várost.

Granyin egyik szerzője volt A blokád könyve című, magyarul is megjelent többkötetes műnek, amely a 900 napos német ostrom által Leningrádnak okozott elképzelhetetlen szenvedést dokumentálta. 2014-ben mások mellett az akkor 95 éves írót hívták meg a német parlamentnek a Leningrád (Szentpétervár) felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából tartott emlékülésére.


A Bundestagban az író az ostromlott város hétköznapjairól beszélt. “A halál csendben végezte a dolgát, és katonák helyett az éhínséget hozta magával. Naponta ezrek haltak éhen. Egy hároméves fiú is az áldozatok között volt, akit az anyja nem temetett el. A holttestből minden nap levágott egy darabot, és azzal táplálta az elhunyt kisgyerek testvérét – mondta Danyiil Granyin.

Granyin erdészcsaládba született 1919. január 1-jén Kurszk körzetben German néven, a műszaki főiskola után a leningrádi Kirov-gyárban dolgozott főmérnökként, 1949-től publikált íróként. Több műve megjelent magyarul is, így A vihar elébe vagy A bölény. Munkásságát számos díjjal ismerték el, legutóbb még idén júniusban is kitüntette őt Vlagyimir Putyin elnök. Sok művét megfilmesítették.

Danyiil Alekszandrovics halálával egy egész korszak, a klasszikusok korszaka hagy itt bennünket – mondta Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter.

Kapcsolódó Cikkek