EUR: 309,14 Ft
CHF: 268,00 Ft
2017. október 11., szerda
Brigitta

Sport

Elhunyt John G. Morris

Egy párizsi kórházban pénteken 100 évesen elhunyt John G. Morris legendás amerikai fotós és képszerkesztő, aki vezető amerikai lapok és magazinok felelős szerkesztőjeként számos világhírű fényképet publikált a második világháború végéről és a vietnami háborúról.

Jelentős szerepet játszott abban, hogy a sajtófotó elnyerje az őt megillető fontos helyet a tudósításokban. Egyebek közt ő szerkesztette meg barátja, Robert Capa fotóit a normandiai partraszállásról a Life magazin számára, később dolgozott a National Geographic-nek is.

A New Jersey-i születésű és Chicagóban felnőtt, de évtizedek óta Franciaországban élő szerkesztő haláláról szombaton számolt be honlapján a Magnum fotóügynökség, ahol Morris hosszú éveken át vezető pozíciót töltött be.

John G. Morris nagyon fontos szerepet játszott a Magnum első éveiben – írta a nekrológban David Kogan igazgató az 1947-ben alapított fotóügynökség internetes oldalán. Morris 1953-ban csatlakozott a Magnumhoz, amelynek Robert Capa a társalapítója volt. Vezető szerkesztőként a világ számos válságövezetébe elküldte az ügynökség fotósait.

Az 1960-as években a Washington Postnak és a The New York Timesnak dolgozott, és elérte, hogy címlapra kerüljenek olyan vitatott, de később szimbolikussá vált és Pulitzer-díjjal is elismert fotók a vietnami háborúról, mint a napalm elől menekülő kislány vagy a fejbelőtt vietkong harcos képe.

Meggyőződéses pacifista volt, és úgy vélte, a háború borzalmainak képi bemutatása segít az erőszak ellen hangolni az embereket.

Morris fotográfusként soha nem vette magát komolyan, hiszen képszerkesztőként a 20. század legnagyobb fotósaival dolgozhatott együtt, köztük több magyarral is. 1944-ben 27 évesen Morris a Life magazin londoni irodájában képszerkesztőként dolgozva döntötte el, hogy Capa után indul és maga is dokumentálja a történelmi eseményeket.

Robert Capával ellentétben azonban Morris magának készítette a képeket, nem megrendelésre, és nem is publikálta őket egészen 2014-ig, amikor a neves Contact Press Images képügynökség vezetője, Robert Pledge összeszerkesztette a fotókat egy könyvvé – olvasható a Mai Manó Ház nekrológjában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bombaigazolás: Coutinho januárban mehet a Barcelonába

    Bombaigazolás: Coutinho januárban mehet a Barcelonába

    Hosszas huzavona után, a metro.co.uk információi szerint mégis csak távozik a Liverpool FC-ből Philippe Coutinho. A brazil válogatottért többkörös alkudozás folyt a nyári átigazolási időszakban, a legfrissebb információk szerint végül a Vörösök elengedték a “Varázslót”, akiért a Barca a hírek szerint 80+30 millió fontot (36 milliárd forintot) fizet a Mersey-parti csapatnak.

  • Böde: Csak annak örülhetek, hogy újra rúgtam gólt

    Böde: Csak annak örülhetek, hogy újra rúgtam gólt

    Csak a góljának tud örülni Böde Dániel, aki a magyar labdarúgó-válogatott győztes találatát szerezte a Feröer-szigetek ellen 1-0-ra megnyert keddi összecsapáson, a világbajnoki selejtezősorozat zárófordulójában.