EUR: 323,21 Ft
CHF: 290,10 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Külföld

Elítéltek egy férfit, mert vérengzésről írt az interneten

Felforgató, rendszerellenes tevékenység miatt négy és fél év börtönre ítéltek pénteken Kínában egy aktivistát, aki az országban tabunak számító, 1989-es Tienanmen téri vérengzésről írt az interneten.

Liu Sao-ming korábbi gyári munkás egy, az Egyesült Államokban működő, kínai nyelvű oldalon számolt be a demokratikus reformokat követelő tüntetésen szerzett élményeiről. Ügyvédje, Vu Kaj-ming elmondta, hogy a kantoni népbíróság ítélte börtönbüntetésre, de fellebbezni fognak a döntés ellen.


Liu “nyilvánvalóan politikai fogoly. Azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani. Az egyetlen, amiben bűnös, az az, hogy élt a szabad véleménynyilvánítás jogával” – húzta alá közleményében William Nee, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet Kína-kutatója.

1989 nyarán a Kínai Kommunista Párt a hadsereggel verette szét a Peking szívében fekvő Tienanmen téren másfél hónapon keresztül demokratikus változásokért és a korrupció ellen tiltakozó tömeget. A történtekről azóta tilos beszélni Kínában. Azt sem tudni, hogy pontosan hányan haltak meg, amikor a hadsereg szétverte a tiltakozást a Mennyei béke terén; óvatos becslések szerint is legalább kétszázan vesztették életüket, de a vérengzésnek akár több ezer halálos áldozata is lehetett.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Állati hűsítő

  A nap képe: Állati hűsítő

  Arizonában az Out Of Africa vadaspark lakóinak minden szinte minden nap játék és mókázás. A nyár beköszöntével a gondozók biztosítanak egy tágas, hűsítő medencét a tigrisek számára, hogy azok kedvükre ugrálhassanak, hűsölhessenek a már-már kibírhatatlan kánikulában.

 • Négyévesen lopta el dédpapája kocsiját

  Négyévesen lopta el dédpapája kocsiját

  Kijelenthetjük, hogy a négy éves Sebastian Swenson mindent megtett, hogy egy kis édességhez jusson. A minnesotai kisfiú ugyanis elkötötte dédpapája kocsiját, hogy egy közeli benzinkútra hajtson a délutáni csúcsforgalomban némi nassolni valóért.

 • Donald Trump újra elnök lenne

  Donald Trump újra elnök lenne

  Donald Trump a 2020-as elnökválasztáson újra indul az elnökségért – ezt maga az amerikai elnök jelentette be kedden este a floridai Orlandóban, ahol több tízezres nagygyűlésen kezdte meg újraválasztási kampányát.